V srcu Ptuja, na Rogozniški cesti 2, stoji zgradba, ki že 77 let nosi slastno tradicijo pekarstva.

Ptujske pekarne in slaščičarne, ki letos praznujejo več kot tri četrt stoletja obstoja, predstavljajo zgodbo o uspehu, prepleteno z zagnanostjo in inovativnostjo. 

Skozi njihovo proizvodnjo nas je popeljala Sabina Pišek, tehnologinja z impresivnimi 25 leti izkušenj, ki je s ponosom predstavila, kaj vse je potrebno za pripravo priljubljenih krofov, ki osvajajo srca in brbončice mnogih.

Vsako leto, ko se približuje pust, se v Ptujskih pekarnah začne prava krofomanija. Letošnje priprave so se pričele že 25. januarja, saj je cilj pekarne vsak dan speči neverjetnih 60.000 krofov

Pri tem jim je v veliko pomoč avtomatska obračalna friteza, ki zmore speči do 1200 krofov na uro. 

Toda kako poteka ta sladka produkcija?

Posebnost priprave uporaba zamrznjenih jajc

V prvem nadstropju pekarne se v mešalnici pripravi testo v posebnih posodah, ki lahko sprejmejo do sto kilogramov moke. 

Posebnost priprave je uporaba zamrznjenih jajc, ki zagotavljajo vzdržljivost testa, ter moka, ki potuje vse iz Avstrije v silose pekarne, kjer vsak silos lahko sprejme do 75 ton te dragocene sestavine. 

Na dan pekarne porabijo kar 14 ton moke!

Letos nameravajo prodati pol milijona krofov, v času pusta delajo 24 ur na dan

Z izjemno produkcijo, ki v času pusta doseže 60.000 krofov dnevno, Ptujske pekarne nameravajo letos prodati približno 500.000 krofov, z ambicioznim načrtom, da naslednje leto ta številka doseže milijon

Raznolikost ponudbe, od mareličnih do lešnikovih krofov, zagotavlja, da vsak lahko najde nekaj zase. 

Ni čudno, da Gospodarska zbornica Slovenije že peto leto zapored pekarni podeljuje zlato priznanje z oceno 5.0 za njihove krofe.

V času pusta delo poteka neprekinjeno, 24 ur na dan, v dveh izmenah. V tem času se ekipi redno zaposlenih, ki šteje 80 članov, pridružijo tudi dijaki in študentje.

Samo v času pusta bodo porabili 28 ton moke

Letos bodo v času pusta porabili 28 ton moke, 1,2 tone kvasa, 2,3 tone sladkorja, eno tono sladkorja v prahu za posip, 4,8 ton jajc, deset ton marmelade in šest ton olja.

Ptujske pekarne so s svojo vztrajnostjo, kakovostjo in inovativnim pristopom k pekarstvu postale simbol mesta Ptuj in širše okolice. 

Ob 77. obletnici delovanja pekarne njihova zgodba služi kot inspiracija za lokalno gospodarstvo in dokaz, da je s trdim delom, predanostjo in malo inovativnosti mogoče doseči izjemne rezultate.

Ptujske pekarne niso le pekarna, so dediščina, ki jo z veseljem delijo z vsakim krofom, ki zapusti njihove prostore.

Komentarji (3)

Kajla (ni preverjeno)

Najboljši krofi so kod Bajramija Jašaria u Ljubljana..

KONUS (ni preverjeno)

Ma nemoj...

In reply to by Kajla (ni preverjeno)

KORENČAN (ni preverjeno)

Pri taki turbo serijski proizvodnji bi človek pričakoval mnogo nižjo ceno/komad. ....

Starejše novice