Foto: Bobo
Sloveniji letos iz solidarnostnega sklada Evropske unije 100 milijonov evrov, leta 2024 pa 300 milijonov, je ob obisku Črne na Koroškem obljubila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sloveniji bo letos iz solidarnostnega sklada Evropske unije na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov za odpravljanje posledic nedavnih poplav, je med današnjim obiskom v Sloveniji napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Premier Robert Golob je poudaril, da je treba biti pri porabi teh sredstev učinkovit.

»S premierjem sva danes govorila o paketu sredstev, sestavljenem iz treh delov, za takojšnje, pa tudi za srednje- in dolgoročne potrebe. Za okrevanje države bo potrebnih veliko naložb,« je po ogledu v poplavah najbolj prizadetih območij povedala von der Leyen.

Del tega paketa so nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada Evropske unije, ki je državam članicam na voljo za odpravljanje posledic naravnih nesreč. »Sloveniji bo na voljo 400 milijonov evrov, od tega 100 milijonov že letos, 300 milijonov pa prihodnje leto,« je zagotovila predsednica komisije.

Slovenija mora zdaj oceniti škodo in podati zahtevek za sredstva iz solidarnostnega sklada, je dodala in poudarila, da je hitrost bistvena.

Čas pa je po njenih besedah ključen tudi pri pridobivanju dodatnih sredstev iz sklada Evropske unije za okrevanje po pandemiji covida-19, v katerem je Sloveniji na voljo še 2,7 milijarde evrov posojil.

Slovenija mora zahtevek za dodatna posojila podati do konca avgusta. Zato sta se premier Golob in predsednica komisije von der Leyen dogovorila o takojšnji ustanovitvi skupne delovne skupine, ki bo Sloveniji omogočila pridobitev teh sredstev.

Golob je poudaril, da bo pri dodatnih sredstvih iz sklada za okrevanje, pa tudi sredstvih iz kohezijske politike pomembno to, da jih bo mogoče preusmeriti v obnovo po poplavah. »Če jih ne moremo preusmeriti v rekonstrukcijo, nam praktično ne koristijo,« je povedal.

Predsednica komisije je zagotovila, da bo Bruselj pri tem »maksimalno prožen«.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Pohorčan (ni preverjeno)

Cipa - bankarska vlačuga!

Starejše novice