Slika je simbolična.
V poletnih časih v otroških zdravstvenih službah opažajo porast obiskov zdravnika zaradi pikov žuželk in zaradi slabše hidracije oziroma premajhne zaužite tekočine pri otrocih.

Piki so največkrat posledica čebel in os, druge žuželke manjkrat napadajo. V zadnjem letu zaznavajo presenetljivo veliko število komarjevih pikov, zaradi katerih se tudi sredi noči starši obračajo na pomoč, je sporočila Tatjana Grmek Martinjaš, vodja pediatrične nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana.

»Zelo pomembno je, da pike pravilno oskrbimo. Le malokateri pik zahteva zdravniško pomoč, kaj šele nujno pomoč,« je za javnost sporočila pediatrinja.

Kaj lahko naredimo v primeru pika?

Če nas piši čebela, želo nežno odstranimo, na prizadeto mesto pa položimo hladen obkladek. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča tudi obkladke s sodo bikarbono, ker naj bi ta izničila strup. 

»Hlajenje je potrebno. Stanje, torej oteklina, bolečina, rdečica, je vedno slabše naslednji dan, kar še ne pomeni, da je karkoli narobe. Šele po tretjem dnevu vidimo prave zaplete, kot so vnetja. V tem primeru je potrebno k zdravniku,« je razložila.

Za ose je svetovala: »Pik ose po navadi žela ne pušča v koži, enako si pomagamo s hladilom in dodamo kakšen antihistaminik.«

Druga zgodba pa je pri tistih, ki so na pike alergični: »Če to oseba ve, mora imeti s seboj zdravila, če jih nima, pa svetujemo čim prejšnji obisk v bližnji zdravstveni ustanovi.« 

Kako ravnamo v primeru dehidracije?

Naslednji večji problem, s katerim se srečujejo v Zdravstvenem domu Ljubljana, ko pride do bolezni otrok, pa je dehidracija, za katero je najpogostejši vzrok črevesna okužba.

»Gre za poletno zadevo, tako odrasli kot otroci pogosto bruhajo, driskajo, seveda pa je otrok mnogo hitreje dehidriran kot odrasel človek. Potrebno je nadomeščati tekočine, ampak pravilno.«

To pomeni, da se bo bruhanje nadaljevalo, če nekoga, ki kar naprej bruha, silimo k pitju neomejene količine tekočine, saj vnos ni mogoč: »Poskusimo tako, da eno uro nič ne dajemo v usta, potem pa poskušamo piti po požirki rahlo slane in rahlo sladkane pijače, ne samo vodo. Ko bo otrok nehal bruhati, lahko pije po želji, tudi če še driska.«

Seveda lahko dehidracija nastane tudi zaradi neugodnih razmer, kot so bivanje v zaprtih, vročih in neprezračenih prostorih, ali pa je posledica prevelike izpostavljenosti soncu, zato se moramo držati navodil, kdaj in kako gremo z otrokom na sonce ter kako se zavarujemo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice