Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Komarji so poletna stalnica, a v zadnjih letih naj bi vsako sezono bili hujši, vsako sezono naj bi jih bilo več. Nekatera mesta so napovedala oster boj proti temu nadležnemu mrčesu.

Problematiko komarjev vsako leto izpostavljajo v prestolnici. Tudi letos ni nič drugače, saj je majhen mrčes že preplavil ulice Ljubljane. 

Tako so v prestolnici že pričeli z bojem proti komarjem. Izvajajo različne aktivnosti, kot so deljenje sadik zelišč, ki tigrastega komarja odganjajo. 

Pripravili so celo basen o komarju Tigru, ki so jo posredovali vsem šolam in vrtcem, pripravili pa so tudi videe z načrtom, kako narediti past za komarje in repelent za odganjanje tigrastih komarjev. 

Pa mesta ob Dravi? 

Na Ptuju posebnih težav s komarji še niso zaznali, drugačna zgodba pa je v Mariboru. Tam so opazili, da so v zadnjih letih moteči predvsem dnevno aktivni tigrasti komarji, ki jih prepoznamo po črni barvi z belimi progami, ki za razmnoževanje potrebujejo le majhne stoječe vode. 

Letos so v Mariboru že prejeli eno pismo glede roja tigrastih komarjev na Pobrežju s pobudo izvedbo zatiranja. Z Mestne občine Maribor so odgovorili, da je pomembno predvsem preventivno delovanje. 

Kakšna pa je preventiva? 

Na mariborski občini so pojasnili, da so komarji zelo slabi letalci, zato se od vira vode oddaljujejo le nekaj sto metrov. 

Okolica hiše naj bo zato zmeraj pospravljena, naokoli ne puščajte nepokritih zalivalk za rože, veder, plastenk, gum ali drugih posod, kjer se lahko nabira voda. Prav tako ne pustite, da se voda nabira v raznih ponjavah ali drugih platnih. 

Napihljivi bazeni naj bodo pokriti, podstavke za rože ali druge posode pa praznimo na zemljo ali zelenico in ne v kanalizacijske odtoke. 

Redno čistite žlebove, sode, rezervoarje, skrbite za vodnjake in ribnike, na oknih pa je dobra rešitev mreža proti komarjem. Ob vodnih virih je najbolje nositi svetla oblačila z dolgimi rokavi, da ta pokrijejo čim večji del telesa. 

V Sloveniji prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem

V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega. 

Prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število. Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. 

Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke (čebele in druge). Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. 

Starejše novice