Foto: Jure Banfi
Hollywoodske uspešnice, animirani filmi ali domača produkcija? Kateri filmi so v preteklem letu največ Ptujčank in Ptujčanov prepričali, da so se prepustili uživanju pred velikim platnom?

Ker se je leto 2022 že izteklo, smo preverili, kako uspešno je bilo za Mestni kino Ptuj in kateri filmi so pred veliko platno privabili največ radovednežev.

»Z lanskim obiskom Mestnega kina Ptuj smo zelo zadovoljni,« je povedala Nina Milošič, vodja Mestnega kina Ptuj: »In obenem hvaležni obiskovalcem za zaupanje in zvestobo.« 

Obiskovalci so se začeli vračati v kino

Kljub protikoronskim ukrepom, ki so bili v veljavi še vse do sredine aprila, so skoraj že dosegli predkoronske številke.

Na filmskih projekcijah v letu 2022 so našteli 18.838 obiskovalcev, na drugih dogodkih v Mestnem kinu Ptuj pa še dodatnih 1251 obiskovalcev.

»Temu je treba prišteti še nekaj sto gledalcev filmov prek naše spletne platforme spletni.kinoptuj.si,« dodaja Milošič.

Največ obiskovalcev rednih filmskih projekcij v ptujskem mestnem kinu sicer naštejejo ob sobotah ter ob četrtkih, ko občasno gostijo tudi filmske ustvarjalce ali druge zanimive sogovornike.

Med izstopajočimi dogodki preteklega leta izpostavlja praznovanje 125 letnice Mestnega kina Ptuj. Ob tej priložnosti so otvorili novo, še drugo kinodvorano. 

Kaj smo si Ptujčanke in Ptujčani najraje ogledali? 

Prvi slovenski celovečerni božični film Kapa je v ptujski mestni kino pritegnil največ obiskovalcev. Ogledalo si ga je 1484 gledalcev. 

Na drugem mestu po gledanosti je bilo filmsko nadaljevanje akcijske uspešnice Top Gun.

Akcijsko dramo je Mestni kino Ptuj ob pomoči Aerokluba Ptuj predvajal na prav posebnem prizorišču, v posebej za to priložnost ustvarjenem letnem kinu na športnem letališču Moškanjci.

Med obiskovalci je bila priljubljena tudi mladinska romantična komedija Gajin svet 2, in otvoritveni film lanskega Kina brez stropa, glasbena biografska drama Elvis, ki prikazuje glasbo in življenje enkratnega in neponovljivega Elvisa Presleya

Najbolj gledan animirani film je bil lani šele na petem mestu lestvice. Gre za evropski animirani film Najboljši rojstni dan, ki je premagal celo nove Minione. Animirana uspešnica z rumenimi bitji je bila na sedmem mestu.

Med njiju se je na šesto mesto vrinila biografska drama Kralj Richard, ki govori o očetu in trenerju teniških zvezdnic Serene in Venus Williams.

Zgodbo slovenskih zlatih košarkarjev pripoveduje dokumentarec Gorana Vojnovića 2017, film Olga, prejemnik nagrade za najboljši scenarij v Cannesu, pa zgodbo o mladi gimnastičarki. 

Na desetem mestu lestvice je še en slovenski dokumentarec. Divja Slovenija predstavlja osupljive podrobnosti pestre favne in flore naših krajev.

V novem letu želijo ‘osvojiti’ še kakšno zanimivo ptujsko zunanje prizorišče

Kakšni so načrti Mestnega kina Ptuj za v novem letu? »Nadaljevati in nadgrajevati začrtano smer, ki mestni kino utrjuje kot urbano kulturno, ustvarjalno in medgeneracijskego družabno središče,« odgovarja Milošič.

Kot pravi, se bodo še naprej ponujali lokalnemu občinstvu kakovosten in raznolik program, ki je v koraku s svetovnim dogajanjem na področju filma. Prav tako bodo še naprej skrbeli, da v kinu prav vsakdo lahko najde kaj zanimivega zase. 

Naslednji cilj ptujskega kina je »z letnim kinom ‘osvojiti’ še kakšno novo zanimivo ptujsko zunanje prizorišče.« 

»Skrbeti za ne samo za razvedrilo, temveč tudi za kulturno vzgojo vseh generacij,« dodaja vodja kina.

Ob tem pa Milošič poudarja, da držijo pesti, da bi se čim prej pojavila kakšna priložnost za obnovo stavbe najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji in enega najstarejših na svetu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice