Nelegalno odloženo blato na območju Pivole v občini Hoče – Slivnica so danes začeli nalagati na kamione krškega podjetja Kostak, kamor bo blato tudi odpeljano.

Po tem ko je ministrstvo potrdilo odlok glede sanacije in prevzemnika 200 ton v naravo nelegalno odloženega blata, so danes zjutraj iz območja Pivole odpeljali prvi tovornjak blata. 

»Blato prevzema komunalno podjetje Kostak iz Krškega, tako da gre za resno podjetje. V naši občini so pred  osmimi leti gradili kanalizacijo, tako da ne gre za mini podjetje, ki bi peljalo v naslednji potok ali na naslednjo njivo, tako da verjamem, da gre za podjetje, ki zna to predelati,« pove Marko Soršak, župan občine Hoče - Slivnica. 

Blato bo po predelavi v podjetju Kostak ustrezno tudi za kompost, še pojasni župan. 

Težavna in dolgotrajna sanacija

Danes so odpeljali površinsko blato, ker pa je teren strm, bo treba drevesa in urediti dovozne poti, da se bo natovarjanje blata lahko začelo tudi na najzahtevnejšem terenu. 

»Potrebno je odpeljati še kar precej blata. Zdaj so odpeljali to površinsko blato. Delavci iz Vodnogospodarskega podjetja Drava si utirajo pot v gozd, da se bo lahko začelo tudi natovarjanje tega blata iz potoka,« pravi Boštjan Horvat, poveljnik hoške civilne zaščite. 

»Prvo je treba narediti cesto, dostop, potem se lahko z manjšimi vozili odvaža. Ko pride do območja, kjer je cesta, je treba to preložiti na kamione, ki odvažajo, tako da sanacija ni enostavna, ampak Vodnogospodarsko podjetje Drava ima izkušnje na tem področju, tako da ne dvomim, da jim ne bo uspelo,« pa še pojasni župan. 

Šele na koncu bo na vrsto prišla sanacija potoka in ribnika na najnižji točki, in sicer v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, kjer je blato že močno uničilo vodni biotop in ekperimentalne rastline.

Sanacija bo obsežna, po oceni župana pa bo potrebno izkopati veliko več materiala, kot ga je bilo odloženega. 

»Nekaj se ga je napilo, nekaj se ga je scedilo v tla, tako da če ga je bilo odloženo 200 ton, bo treba skopati 1000 ton,« oceni Soršak. 

Krivec še ni najden

Kdo je odgovoren za ta nezakonit poseg v naravo, pristojni še preiskujejo, a po prvih informacijah naj bi bilo blato iz Komunalnega podjetja Ptuj, ki pa bi naj imelo pogodbo s Surovino, kamor naj bi bilo blato tudi odpeljano, a v Surovini to zanikajo. 

»To ne drži. Mi smo bili podizvajalec družbi CEP, ki je na razpisu pridobila to naročilo. Mi smo v letu 2019 pristali na sklenitev pogodbe s podjetjem CEP, da bomo v letu 2019 odvažali, potem pa je Madžarska zaprla svoja vrata in mi smo odstopili od pogodbe. In v okviru te pogodbe nismo izvažali niti kilograma blata iz Ptuja,« je jasen Jure Fišer, direktor podjetja Surovina. 

Kako draga bo sanacija, tako župan kot hoški poveljnik civilne zaščite ne znata povedati. Stroške bo krila država, medtem ko bo odgovarjal tudi storilec te okoljske karastrofe, v kolikor ga pristojni izsledijo.

Onesnaženje pitne vode je opredeljeno kot kaznivo dejanje, zagrožena kazen za primer, da ni resnejših posledic, pa je do treh let zapora. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice