Epidemiološka slika bi bila brez cepljenja proti covidu-19, ki pomembno zadržuje razvoj epidemije, danes bistveno hujša, je ocenil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Konce epidemičnega vala bo po oceni direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka avgusta, zaradi novih različic pa je treba še naprej upoštevati vse preventivne ukrepe.

Težko napovedovati jesenski potek epidemije

Kot je Krek še dejal na današnji vladni novinarski konferenci, je zaradi narave virusa, ki se zelo dobro prilagaja okolju, težko napovedovati jesenski potek epidemije. To je odvisno tako ob pojava morebitnih novih različic koronavirusa, pa tudi precepljenosti prebivalstva.

Slednje želijo povečati tudi z možnostjo cepljenja brez naročanja, ki bo v tem tednu potekalo v vseh cepilnih centrih. Za to je predvidenih okoli 150.000 odmerkov.

Okužb bistveno manj v skupinah, ki so bolj precepljene

V Sloveniji je sicer s prvim odmerkom cepljenih okoli 37 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi pa 26 odstotkov. Med polnoletnimi pa je s prvim odmerkom cepljenih 44 odstotkov, 32 odstotkov pa z vsemi.

Če prištejmo še tiste, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli, pa je po besedah Kreka s prvim odmerkom zaščitenih 56 odstotkov odraslih.

Pregled okužb po starostnih skupinah, kot je dejal Krek, kaže, da je okužb bistveno manj v skupinah, ki so bolj precepljene, predvsem starejše. Posledično je tudi bistveno manj hospitalizacij in smrti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice