Slika je simbolična.
Posodobljena strategija cepljenja, ki med prioritetno skupino vključuje tudi maturante in zaposlene, ki bodo sodelovali pri maturi, je bila sprejeta včeraj.

Dijaki se bodo pred opravljanjem mature lahko cepili, saj so uvrščeni v prioritetno skupino za cepljenje. Vse to z namenom, da se bodo lahko s čim manj stresa pripravljali na zrelostni izpit, je povedala generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

»Dijakom želimo omogočiti, da bodo maturo opravljali v varnem okolju in kar se da sproščeno. Cepljenje je prostovoljno,« pravi Kerstin Petričeva.

Prijave na cepljenje do ponedeljka

Dijake ob tem poziva, da se na cepljenje prijavijo najkasneje do ponedeljka do 12. ure, in sicer v cepilnem mestu pri zdravstvenem domu, kjer imajo stalno prebivališče. Na tak način bo zagotovljenega dovolj cepiva, odgovorni pa bodo obveščeni tudi o tem, da dijake cepijo prednostno. V zdravstvu se bodo potrudili, da bomo lahko čim prej cepili vse, ki se bodo zato odločili.

Ob tem so se pojavila tudi vprašanja, kdo je predlagal, da se maturanti prednostnostno cepijo, saj je strokovna skupina menila, da ne gre za zdravstveno upravičeno potezo. 

Kerstin Petričeva pravi, da so vsekakor v prednosti starejši, ampak da strokovna skupina stvari glede samo z zdravstvenega vidika.

Po njenem mnenju je potrebno upoštevati tudi druge vidike, v tem primeru pa je šlo za predlog, ki sta ga po skupni odločitvi predlagali v zdravstvu in šolstvo, vse skupaj pa je nato potrdila vlada.

»Gre za posebej izpostavljeno skupino mladih ljudi, ki se mora osredotočiti na svoj zrelostni izpit. Zanje je lahko že najmanjši stres, ko bi se ukvarjali s tem, ali se lahko okužijo ali ne, tisti, ki ključno prispeva k uspehu na maturi,« je izpostavila.

Mlajši od 18 let ne bodo cepljeni z AstraZeneco

Cepljenje, ki se bo začelo 23. aprila, bo potekalo s cepivom AstraZeneca, ki je primerno za vse od 18. leta starosti naprej.

V kolikor bo kateri izmed njih mlajši in se bo želel cepiti, bo cepljenje potekalo z drugimi cepivi, recimo s Pfizerjem.

Konkretnih informacij o tem, kako točno bo potekala matura, kakšni bodo ukrepi, še ni. Te stvari namreč še usklajujejo, zato na vprašanja povezana s tem, če bodo cepljeni in necepljeni dijaki maturo pisali v istem prostoru, ni mogla odgovoriti.

Interes za cepljenje med mladimi je takšen, kot je interes na splošno, mogoče celo nekoliko večji, zaključi Kerstin Petričeva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice