Prav vsak občan Ptuja lahko letos sodeluje pri zapravljanju občinskega denarja. Občina je uvedla participativni proračun.

Ptujska občina letos prvič omogoča možnost participativnega proračuna, svoj predlog pa lahko poda vsak. 

Občina predloge že zbira, nekaj so jih v svoj nabiralnik že prejeli, a so se kljub temu odločili podaljšati rok za oddajo idej. 

Tako lahko prav vsak svoj predlog poda še vse do nedelje, 16. maja, in sicer na izpolnjenem obrazcu, ki ga dobite na tej obarvani povezavi.

Obrazec lahko oddate preko elektronske pošte na [email protected], po pošti na naslov Mestna občina Ptuj, Mestni trg 1, Ptuj ali v času uradnih ur v sprejemno pisarno Mestne občine Ptuj. 

Tobogan s ptujskega gradu, velika krila sredi mesta

V okviru pozivanja občanov in občank k sodelovanju v participativnem proračunu pa se je na Facebooku pojavila tudi skupina Ptujski participativni proračun. 

Skupino sta ustanovila predstavnika delovne skupine ptujske občine za uvedbo takega proračuna Staša Dabič Perica in Iztok Pohorec

V skupini se je nabralo veliko predlogov, nekaj zanimivih in izvedljivih, nekaj pa vas jih bo gotovo nasmejalo. 

Tako je na primer ena izmed članic skupine predlagala veliko zanimivih predlogov, kot so zasaditev jablan v velika korita, brezplačno pravno pomoč, dvakrat letno deljenje brezplačnih toplih obrokov, postavitev več košev, tudi takih za pasje iztrebke. 

Posebno zanimiv pa je šaljiv predlog iste uporabnice, ki predlaga tobogan s ptujskega gradu in nakup ruskega cepiva za celo mesto. 

Eden izmed uporabnikov pa je predlagal nekaj, kar bi bilo najbrž zelo povšeči marsikomu. Njegova ideja je fontana piva na novi tržnici, ki pa bi bila kar brezplačna. 

Spet druga uporabnica pa je razmišljala v kreativni smeri, saj je predlagala steno, ki bi delovala kot razstavna galerija

Ena od vodij skupine Staša Dabič Perica pa je na primer ponudila tudi tako imenovane mehke predloge. Gre za nematerialne reči, kot so razne delavnice, predavanja in vadbe, ki bi tako bile na voljo brezplačno. 

Pri svojih predlogih se je posebno potrudil ptujski umetnik Plavec

Med predlogi pa posebej izstopajo ideje umetnika Tomaža Plavca. Svoje predloge je opremil še s fotografijami in tako si lahko Ptujčani in Ptujčanke zares predstavljamo končno izvedbo. 

En izmed njegovih predlogov se imenuje 12 znamenitosti Ptuja. Pod cerkvijo na tržnici bi postavili podporno steno, na katero bi pritrdili dvanajst kovinskih plošč, na katerih bi bile ptujske znamenitosti, ki bi jih naredili učenci ptujskih šol. 

Vir: Tomaž Plavec v skupino Ptujski participativni proračun

Naslednji predlog umetnika Plavca je ustanovitev grafičnega centra na Ptuju. V sklopu tega bi bila klasična grafična delavnica z orodjem, center pa bi se udeleževal tudi razstav, skrbel za promocijo in marketing umetnikov. 

Veliko pozornosti pa je požel tudi Plavčev predlog Krila mesta. Lokacijo kril bi izbrala komisija, postavili pa bi krila iz železa. 

Taka krila bi lahko turiste in občane vabila k fotografiranju, umetnik pa bi vključil tudi simboliko kurenta. 

Vir: Tomaž Plavec v skupino Ptujski participativni proračun

Posebno zanimiv je tudi predlog drugega člana, ki poziva k tako imenovani sodelovalnici. 

Ta bi potekala pet dni v tednu, potrebovali pa bi le en prostor, veliko mizo, stole, tablo, električni priključek in brezžični internet. 

Tak prostor bi lahko spodbujal mlade in stare k sodelovanju, spodbujanju in splošnemu delu v skupinah ter izmenjevanju idej. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice