Ptujski mestni svetniki so na današnji seji potrdili potrebne dokumente za izvedbo revitalizacije dotrajanega objekta Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami.

Županja Nuška Gajšek je uvodoma povedala, da se zaveda nekaterih pomislekov, zlasti po izkušnji s prenovo mestne tržnice v prejšnjem mandatu, ko se je projekt kar nekajkrat podražil. »Verjamem, da si nihče več ne želi takega primera,« je svetnikom dejala Gajškova, poroča STA.

Več kot polovico investicije krijejo evropski viri

Kljub temu je mestne svetnike skrbelo, da bo enako tudi s tem projektom, saj je bila sprva naložba ocenjena na 3,6 milijona evrov, ko so pripravili projektno dokumentacijo in so znane trenutne cene gradbenih del na trgu, pa je vrednost investicije zakoličena pri 4,9 milijona evrov.

Od tega si po besedah županje 2,5 milijona evrov obetajo iz evropskih virov, in sicer v sklopu CTN sredstev za oživitev starih mestnih jeder. Ker se obdobje koriščenja teh sredstev zaključuje, bi se z zavrnitvijo projekta temu denarju odpovedali, je opozorila. To je po njenih navedbah edini projekt, kjer so že uspeli pridobiti gradbeno dovoljenje ter je pripravljen za izvedbo.

Kot je pojasnila, bo dodatnih 370.000 evrov potrebnih samo za arheološke raziskave, s čimer se na Ptuju morajo soočiti pri domala vsakem projektu, za skoraj pol milijona so pri novi oceni vrednosti morali povečati sredstva za gradbena dela, preostali dodaten denar pa je namenjen za nakup opreme in le tu je po njenem mnenju še mogoča kakšna racionalizacija.

Nasprotniki opozorili na zgodbo o tržnici

Po poročanju STA je županji le uspelo prepričati 15 svetnikov, da so projekt potrdili, so mu pa nasprotovali nekateri iz vrst SDS ter list Andreja Čuša in Štefana Čelana. Svetnik Čuševe liste Miha Požgai je dejal, da ne nasprotuje delu projekta, ki govori o ureditvi ulic in trga, je pa proti obnovi Stare steklarske delavnice, ki ni namenjena širši javnosti, pač pa zgolj nekaj društvom in posameznikom.

Svetnico SDS Heleno Neudauer je zmotil znatno višji znesek kot je za projekt predviden v letošnjem proračunu. S predvidenim zneskom evropskih sredstev je sicer zelo zadovoljna, a jo skrbi, da bodo morda morali še dvakrat toliko ali celo več prispevati iz občinskega proračuna. Očitno se nekateri iz zgodbe o tržnici niso veliko naučili, saj se nam dogajajo enake zgodbe, je še opozorila.

Nekdanji župan Štefan Čelan pa je bil razočaran zaradi dejstva, da se znova lotevajo novega projekta, za katerega še ne vedo, kakšne vsebine bo sploh imel, medtem ko dominikanski samostan, ki so ga začeli obnavljati v njegovem času, še vedno ni dočakal dokončne oblike. Nasprotuje tudi temu, da bi enormne zneske morali porabiti za arheološka raziskovanja.

Po potrjenem projektu je ptujska županja povedala, da se tudi sama zaveda, da jim kulturno-varstveni pogoji dražijo domala vse projekte, na kar so pristojne že večkrat opozorili.

Čaka se samo še na evropski denar

Sicer pa je občina na javnem razpisu že izbrala nadzornika projekta, konec meseca pa bo zaključen izbor izvajalca del, ko bo tudi jasno, kakšne so številke. Ko bo država prižgala zeleno luč za evropski denar, kar naj bi se zgodilo v nekaj mesecih, bodo z izvajalcem podpisali pogodbo in začeli dela. Projekt mora biti sicer zaključen v letu 2022, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice