Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Vas je zjutraj kaj zeblo? V jutranjih urah smo zabeležili temperature, ki so pričarale čisto decembrsko vzdušje. Albin Gradišnik, sicer del skupine Kasiopeja, je zbral podatke o temperaturi po celotni ptujski okolici.

Ljubiteljski meteorolog Albin Gradišnik je ugotovil, da je bila danes, 30. novembra, izrazita toplotna inverzija. Gre za pojav, ki ga imenujemo tudi toplotni obrat, in povzroči, da pride do nižje temperature v nižjih predelih, z višino pa se temperatura viša. 

Preprosto, gre za pojav, ko je v hribih topleje kot v dolinah. 

Ta pojav velikokrat spremlja megla, pozimi pa dež in s tem poledice.

Na višjih delih Ptuja je bilo topleje, kot nižje

Gradišnik, ljubitelj vremenoslovja, je zbral podatke vremenskih postaj po Ptuju in bližnji okolici ter ugotovil, da je prišlo do toplotnega obrata. 

Preveril je temperaturo na vremenskih postajah Gradišnik v Krčevini pri Vurberku, Vidovič v Slatini, Majcen v Lovrencu na Dravskem polju, v Orešju, Prelog na Ptuju in vremensko postajo Agencije Republike Slovenije za okolje na Ptuju. 

Vsaka od omenjenih postaj leži na svoji nadmorski višini in tako je moč določiti, da so bile v nižinah temperature nižje. 

Najtopleje je bilo v Krčevini pri Vurberku

Najnižje je postaja Agencije Republike Slovenije za okolje, ki je na nadmorski višini 222 metrov. Tam so ob 4.10 zabeležili 5,9 stopinja Celzija pod lediščem. 

Sledi vremenska postaja Prelog na Ptuju, ki je na višini 224 metrov. Tam so ob 7.24 zabeležili pet stopinj Celzija pod lediščem. 

Vremenska postaja v Orešju pri Ptuju leži na nadmorski višini 233 metrov, ob 6.07 pa so tam zabeležili 3,9 stopinje Celzija pod lediščem. 

Nekoliko višje je še vremenska postaja Majcen v Lovrencu na Dravskem polju, kjer so ob 3.13 zabeležili tri stopinje Celzija pod lediščem. Postaja Majcen leži na nadmorski višini 241 metrov.

Še topleje je bilo pri amaterski vremenski postaji Vidovič v Slatini. Ta leži na nadmorski višini 321 metrov, ob 7.04 pa so tam izmerili le 2,4 stopinje Celzija pod lediščem. 

Najtopleje v ptujski okolici je bilo pri Gradišniku v Krčevini pri Vurberku. Ta postaja leži na nadmorski višini 328 metrov, ob 1.43, pa so tam izmerili le 2,6 stopinje Celzija pod lediščem. 

Starejše novice