Vir: posnetek zaslona TV Miklavž
V zadnjih dneh so postale v medijih glasne obtožbe zoper slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v Kongu več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Odzvali so se v župniji Slivnica pri Mariboru, kjer ta uraduje.

Kot smo že poročali, je Francoski medij France24 predstavil dogajanje v majhni vasici v Kongu, kjer naj bi slovenski duhovnik, ki so ga tam poznali pod imenom Jose, več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. 

Gre za Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru. Ta je med leti 1992 in 2001 opravljal delo misijonarja v Demokratični republiki Kongo, kjer naj bi posilil in spolno zlorabil več afriških mladostnikov.

Portala Svet24 in Necenzurirano sta poročala, da naj bi mariborska nadškofija skrito pred očmi javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer. Nadškofija je zadevo predala policiji in tožilstvu, to pa je ovadbo zavrglo zaradi zastaranja.

Duhovnik tako še vedno uraduje in ima v svoji župniji še vedno stik z otroki. Hude obtožbe zanika.

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu: Obtožbe so lažne

Na zapise omenjenih medijev se je odzvala Nadškofija Maribor, ki je potrdila, da so duhovniku, obtoženemu storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, takoj po prejemu prijave, izrekli 'previdnostne ukrepe'.

V Nadškofiji Maribor pojasnjujejo, da so podali prijavo na policijo in o zadevi obvestili še Kongregacijo za nauk vere v Vatikanu. Ta je zadevo preučil in nadškofijo obvestil, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti oziroma sum prekrška.

»Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen,« so zapisali v odzivu. 

Dodali so, da se zavzemajo za »ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.«

Odziv župnije: Jožeta Šömna je treba obravnavati kot nedolžnega

Odzvali so se tudi v župnijsko-pastoralnem svetu Župnije Slivnica, kjer so zapisali, da so jih informacije v nekaterih slovenskih medijih glede obtožb proti župniku Jožetu Šömnu zelo pretresle.

Po prvem šoku so se odločili in zvečer sedli skupaj na sestanku z župnikom člani župnijsko-pastoralnega sveta in nekateri člani zakonskih skupin – pogovor je bil sklican na pobudo župnika samega.

»Na tem srečanju je župnik izjavil, da se izreka za nedolžnega, da obtožbe o zlorabah otrok ne držijo in predstavil svoje poglede in informacije ob tem dogajanju,« so povedali. 

Prav tako so se udeleženci seznanili z izjavo Nadškofije Maribor, iz katere izhaja, da so po opravljeni preiskavi na Dikasteriju za nauk vere v Vatikanu ugotovili, da so obtožbe lažne, in sicer z namenom pridobitve finančne koristi: »Udeleženci pogovora tako v dobri veri v korektnost izvedenih preiskovalnih postopkov in sklepnih ugotovitev v Vatikanu menimo, da je potrebno Jožeta Šömna obravnavati kot nedolžnega, razen če se utemeljeno in nedvoumno dokaže drugače.«

»Župnik je znan po zagnanem in predanem delu v župniji in z mladimi«

Člani župnijsko-pastoralnega sveta so župniku predlagali takojšnjo vključitev vseh pravnih poti za zaščito dobrega imena, kar vključuje pripravo javnih izjav za različne deležnike, najem odvetnika in morebitne odškodninske tožbe vseh tistih medijev, ki so v tem primeru ravnali neprofesionalno in tendenciozno.

»Po našem prepričanju bo za otroke in mlade v naši župniji tudi v prihodnje dobro poskrbljeno, tako kot je bilo v vseh letih delovanja župnika Jožeta Šömna, saj po nam znanih podatkih v vseh 21 letih do tega trenutka ni prišla ne do kogarkoli v župniji in ne do škofa niti ena obtožba ali pritožba čez delo duhovnika na področju spolnih prestopkov ali kakršnihkoli drugih zlorab otrok ali mladostnikov,« so zapisali.

»Celo nasprotno: župnik je znan po zagnanem in predanem delu v župniji in z mladimi,« dodajajo. 

Komentarji (1)

Zlorabe so bile (ni preverjeno)

zato mora duhovnik presedeti kazen u zaporu. Tudi cerkev potrebno zapreti da ne pride do novih zlorab.

Starejše novice