Na izredni seji občine Rogaška Slatina je obveljalo - referendum bo. A polemik ni konec.

Referendumski boj se je začel, ko so pobudniki, ki jih vodi Eva Žgajner, 19. oktobra vložili zahtevo za referendum o gradnji stolpa Kristal

Z gradnjo se ne strinjajo, saj menijo, da bi ta lahko slabo vplival na veduto tega zdraviliškega mesta, prav tako z izgradnjo stolpa naj ne bi bila realizirana celovita ureditev območja, poseg v naravo pa naj bi bil prevelik. 

Protiutež temu pa je mnenje občine z županom Brankom Kidričem na čelu. Ta poudarja, da bi bil stolp dobra naložba za mesto, saj bi z njim privabili veliko slovenskih in tujih turistov, pod stolpom pa bi ponudili priložnost lokalnim ponudnikom.

Ti dve mnenji povzročata razkol tudi med občani, ki bi lahko svoje mnenje izrazili na referendumu. Ta bo 13. decembra, kar bo najverjetneje še vedno med razglašeno epidemijo. 

Iz občine Rogaška Slatina sporočajo, da so po zakonu dolžni izvesti referendum in da preložitev kljub epidemiji ni možna. 

»Na ministrstvu za javno upravo so nam dejali, da s pravno formalnega vidika vztrajajo na stališču, da za izvedbo referenduma ni ovir. Temu mnenju se pridružujeta tudi ministrstvo za notranje zadeve in državna volilna komisija,« je pojasnil župan Rogaške Slatine.

Svoje mnenje je podal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki pa odsvetuje izvedbo referenduma

Organizacijo referenduma bo prevzela občinska volilna komisija, za katero župan pravi, da bodo vsakemu volilcu omogočili varno izražanje volje. 

Ob tem se porajajo vprašanje glede zagotavljanja volilne pravice starostnikom v domovih za ostarele, bolnikom v karanteni in osebam v izolaciji. 

Pobudnica referenduma Eva Žgajner je glede teh dilem poslala povpraševanje na ministrstvo za notranje zadeve.

»Glede na to, da ukrepi za lokalno samoupravo ne veljajo, sklepam, da ne veljajo niti za izvajanje referendumske kampanje, tako da bi sedaj po tej logiki smeli organizirati tudi javni shod,« se sprašuje Žgajnerjeva. 

Tudi pravna mnenja glede izvedbe referenduma so deljena, saj na eni strani župan poudarja, da prestavitev ni možna, Žgajnerjeva pa poudarja, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi dopušča, da se referendum izvede v roku enega leta. 

»Tukaj so občinski svetniki z županom na čelu sledili občinskemu statutu, ki zahteva izvedbo v roku 45 dni, a je zakon seveda nad statutom,« še doda Žgajnerjeva, ki poudari, da se je izredne seje, na kateri so odločali o usodi referenduma udeležilo le šest od dvajsetih svetnikov. 

Žgajnerjeva zaključi z najavo, da bo o ustavnosti izvedbe referenduma v času epidemije presojalo ustavno sodišče

Na dodatna pojasnila občine Rogaška Slatina glede izvedbe referenduma še čakamo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice