Usoda stolpa Kristal je v rokah občanov. Kaj pa, če je referendum sredi epidemije in vsesplošne skrbi za svoje zdravje? Pojavljajo se polemike o zakonitosti referenduma v Rogaški Slatini.

Naj spomnimo, da so pobudniki referenduma, na čelu z Evo Žgajner, 19. oktobra 2020 vložili zahtevo za referendum o gradnji stolpa Kristal. Ta dan so županu Branku Kidriču predali vse podpise. 

Še istega dne je župan že omenil možen datum referenduma - 13. december 2020. Na seji občinskega sveta, ki je potekala 28. oktobra 2020, je ta datum tudi obveljal. 

Že na seji, ki je potrdila datum izvedbe referenduma so se pojavile polemike glede udeležbe občanov in občank na referendumu, ki bo potekal sredi epidemije. Tako so svetniki in pobudniki referenduma že takrat izrazili skrb glede primernosti datuma referenduma. 

»Upam na, kar se da, veliko udeležbo na referendumu in na to, da bodo volivci, kar se da, odgovorno ravnali ter upoštevali ukrepe. Udeležba pa je pomembna, ker je odlok na referendumu zavrnjen le, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so glasovali veljavno, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev,« je takrat o varni udeležbi povedala Eva Žgajner. 

Zdaj, le slab mesec do izvedbe referenduma, pa so nestrinjanja z datumom vedno glasnejša. Kmalu po takratni seji so za Ptujinfo na občini Rogaška Slatina povedali, da možnosti za prestavitev referenduma ni. 

»Veljavna volilna in referendumska zakonodaja ne vsebujeta možnosti za prestavitev referendumov zaradi razmer, vsekakor pa bomo pri organizaciji upoštevali vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« so po seji za Ptujinfo povedali na občini Rogaška Slatina. 

Ob tem so se tako novinarjem kot občanom pojavila nova vprašanja, saj so v občini Radenci nedavno uspeli prestaviti svoj, sicer posvetovalni, referendum.

Le za primerjavo dodajamo, da bi referendum v občini Radenci moral biti izveden 25. oktobra 2020, vendar so ga preložili, saj v razmerah niso morali nadaljevati z volilnimi opravili. Temu je sledilo obveščanje vseh volilnih odborov o preklicu ter preklic tiska glasovnic. 

Prav zaradi vseh izpostavljenih kritik in nestrinjanj so člani svetniške skupine SD Rogaška Slatina 12. novembra predložili županu zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta občine Rogaška Slatina. 

Razlog za sklic izredne seje so navedbe v javnosti, pri čemer v tej svetniški skupini izpostavljajo predvsem članek Gorazda Bertalaniča v Rogaških novicah, ki je bil objavljen 12. novembra, saj navedbe v tem članku vzbujajo sum o zakonitosti razpisa in izvedbe referenduma v času epidemije.

Predstavnica svetniške skupine SD Rogaška Slatina Andreja Flucher pravi, da v kolikor se izkaže, da so te navedbe točne, bodo zahtevali takojšnjo razveljavitev datuma referenduma

Če bo prišlo do predloga razveljavitve, bodo nadalje predlagali, da občinski svet sprejme sklep o odložitvi naknadnega referenduma na kasnejše obdobje, ko bo epidemiološka slika varnejša. 

V obrazložitev za sklic seje je pobudna svetniška skupina dodala, da je župan v gradivu za 16. redno sejo omenil mnenje ministrstva za notranje zadeve, vendar pa člani občinskega sveta z vsebino niso bili seznanjeni. 

»V času, ko se cela država ukvarja z omejitvijo stikov in gibanja se občina Rogaška Slatina ukvarja z referendumom. Pri tem pa se izgovarja na spoštovanje rokov, ki jih bistveno strožje in v nasprotju z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi določa odlok občine,« je zaključila Andreja Flucher. 

Če bo projekt izpeljan bo to najvišja stavba v Sloveniji.

Na očitke pa občina Rogaška Slatina odgovarja kar na svoji spletni strani. Na vse dvome javnosti občina odgovarja kar z vprašanji, obenem pa vztrajajo, da so pisanja, ki se pojavljajo v javnosti »nestrpna in neresnična«. 

Občanom in občankam občina postavlja šest vprašanj, na podlagi katerih si naj vsak zainteresiran volilec ustvari mnenje in se odloči, če se bo udeležil referenduma, ki je predviden 13. decembra.

Občina želi, da se občani in občanke vprašajo teh šest vprašanj in se na podlagi teh odločijo o svoji prisotnosti na referendumu:

  • Ali bi pristojno ministrstvo za pripravo volilnih imenikov (ministrstvo za notranje zadeve) te pripravljalo za izvedbo referenduma 13. decembra, če izvedba referenduma ne bi bila mogoča?
  • Ali bi ministrstvo za javno upravo posredovalo mnenje, da veljavna volilna in referendumska kampanja ne vsebujeta možnosti za prestavitev referenduma, če bi to ne držalo?
  • Ali je zaradi predpisane prepovedi zbiranja ljudi organizatorjem referendumske kampanje onemogočeno izvajanje referendumske kampanje (plakatiranje na brezplačnih plakatnih mestih, pošta, družbena omrežja)?
  • Ali ni primerno, da se organizacija volišč, vključno s pripravo vseh higienskih ukrepov in volišča za predčasno glasovanje, prepusti občinski volilni komisiji občine Rogaška Slatina, kot to določeno v  zakonu o lokalnih volitvah?
  • Ali ni občina Rogaška Slatina v vsakem primeru razglašenih izrednih razmer znala izvesti primernih ukrepov za zaščito javnega zdravja in izvesti primernega javnega obveščanja?
  • Komu torej koristi ustvarjanje zmede med volivci?

Pri tem občina poudarja, da bodo vsi organi občine spremljali epidemiološko sliko in predpisane ukrepe, o katerih bodo sproti obveščali tudi volilce. Še enkrat pa opozarjajo, da gre pri določitvi datuma za izvedbo glasovanja za zakonsko predpisan rok, ki so ga dolžni upoštevati. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice