Slika je simbolična.
Krivec ob vse višjih stroških o nujnosti dviga cen mesa.

Cene mesa so se letos že zvišale, po napovedih direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca pa se bo meso v prihodnje zaradi visokih stroškov še podražilo.

»Cene bi morali zvišati vsaj za 15 odstotkov, sicer mesarji ne bodo preživeli,« ocenjuje prvi mož Celjskih mesnin, ki bodo letos po napovedih najverjetneje prepolovile dobiček iz poslovanja.

Za koliko natančno se bo meso zaradi višjih cen osnovne surovine - svinjskega mesa - in energentov ter višjih stroškov dela v prihodnje dejansko podražilo, sicer Krivec ni upal napovedati.

Jeseni bi se lahko soočali tudi s pomanjkanjem mesa

Je pa ob tem posvaril še na morebitne posledice suše. Jeseni bi se v primeru, da bo suša vztrajala, lahko zaradi izpada krme soočali tudi s pomanjkanjem mesa.

Vse višji stroški sicer pestijo tudi Celjske mesnine. Energetska kriza bo po Krivčevih besedah močno zaznamovala prihodnje poslovanje družbe.

»Ker so razmere zelo negotove, je težko oceniti obseg vpliva na poslovanje, vsekakor pa ne bo zanemarljiv,« je ocenil Krivec.

Podjetje letos načrtuje osemodstotno rast poslovanja. Dobiček iz poslovanja pa se bo zaradi visokih cen energentov in rasti cen osnovne surovine ter pomožnega materiala najverjetneje prepolovil.

Letos družba načrtuje tudi večjo naložbo v ureditev objektov in tehnološko posodobitev proizvodnje v obratu svežega mesa ter obratu za predelavo mesa. Naložbo je Krivec ocenil na okoli 8,6 milijona evrov.

Že lanski poslovni rezultati slabši

Celjske mesnine so leto 2021 končale s 84,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot leto prej. Lanski čisti dobiček je dosegel 1,7 milijona evrov, leta 2020 pa 4,2 milijona evrov. Po Krivčevih besedah so bili lanski poslovni rezultati slabši zaradi neugodnega gibanja nabavnih cen osnovne surovine.

Kljub temu je ocenil, da je bilo leto 2021 za Celjske mesnine uspešno. Kot je zapisal v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, so nadaljevali z racionalizacijo porabe energentov in vode.

Celjske mesnine so lani v obratu predelave izdelkov razvile osem novih izdelkov in naredili štiri izboljšave, v obratu za sveži del so razvili 12 novih izdelkov, nekaj izdelkov pa izboljšali.

Komentarji (1)

MATEJ (ni preverjeno)

NIČ HUDEGA, BOMO PA JEDLI MANJ MESA! ITAK NI ZDRAVO PREVEČ MESA V PREHRANI! MI PA DOL VISI ZA VAŠ POHLEP!

Starejše novice