Suša vpliva tudi na trto v Halozah (foto: Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj).
Suša na območju Podravja še kar traja. Območje je hudim razmeram izpostavljeno že 60 dni.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj opozarjajo, da je območje Podravja suši izpostavljeno že 60 dni. V prvih treh mesecih pridelovalne sezone je padlo le tretjino padavin dolgoletnega povprečja, vodna bilanca je bila tako že na začetku izrazito negativna. 

Vse od 20. junija naprej v juniju na tem območju ni bilo več padavin. Julij je imel en dan z dežjem, ko je padlo od deset do 15 milimetrov padavin, zemljo pa je dodatno sušil še vročinski val. 

Pomanjkanje padavin je prizadelo vse kmetijske kulture

Suša je močno vplivala na pridelek ozimnih žit, predvsem na pšenico. Najbolj razširjena kultura v Podravju je koruza, na katero suša vpliva prav v času cvetenja, ko je ta najbolj občutljiva na pomanjkanje talne vlage. 

»Pričakujemo mnogo nižje pridelke, na lažjih peščenih tleh pa grozi tudi popoln izpad pridelka koruze. Na posameznih zemljiščih Dravskega in Ptujskega polja so posevki začetek avgusta povsem posušeni, koruza pa zaradi dolgotrajne suše ni uspela formirati storža,« so sporočili iz kmetijskega zavoda na Ptuju. 

Rast trave se je ustavila

Močno je vplivala tudi na rast travinj, rast se je ustavila. Travna ruša se je posušila ali je močno zredčena. Na intenzivnih travniških površinah bosta zaradi suše izpadla kar dva odkosa, naslednji odkosi pa bodo nižji in manj kakovostni. 

Velik izpad pridelka bo tudi pri poznem krompirju, sončnicah, soji, nenamakanih vrtninah in oljnih bučah. Listi oljnih buč se sušijo, rast plodov se je ustavila, buče imajo manjši premer. Na lažjih tleh bodo posevki oljnih buč večinoma propadli. 

»Kljub pričakovano visokim cenam poljščin, pa tistim ki imajo zemljišča na lahkih prodnatih tleh, to dejstvo ne pomaga. Kmetje bodo imeli zaradi znatnega dviga cen gnojil in drugega repromateriala za pridelavo precej težav z zagotavljanjem krme za rejo živine, lahko pa zaidejo celo v finančne težave,« so jasni na zavodu. 

Komentarji (2)

MATEJ (ni preverjeno)

PA ME PRAV NIČ NE BRIGAJO VAŠE FINANČNE TEŽAVE. NAJ VAM NARAVA ŠE DA PO PIČKI! ŠE LAKOTA BO NASTALA IN TO SAMO ZATO KER JE DENAR VLADAR TEGA SVETA. NA KONCU BOSTE PA UGOTOVILI DA DENARJA NI MOGOČE ŽRETI!

ffra-ffra (ni preverjeno)

Suša na Ptujskem že 60 dni: zakaj niso na pomlad zavarovali proti suši, so se šli loterijo, saj bomo že državo nategnili, če se bo dala, če ne pa ?? Le tistim, ki so opravili zavarovanje bi država lahko nadoknadila izpad dohodka !!

In reply to by MATEJ (ni preverjeno)

Starejše novice