Slika je simbolična.
Število okuženih dijakov narašča, o dopustnikih z odrejeno karanteno obvestili hrvaške organe.

Število okuženih z novim koronavirusom med dijaki z Gorenjske in Dolenjske, ki so se ločeno vrnili iz Španije, in z njimi povezanih sekundarnih okužb narašča.

Skupno so do vključno nedelje potrdili 134 okužb med udeleženci izletov.

Število okuženih narašča

Nacionalni inštitut za javno zdravje je glede dijakov, ki so odšli naprej na oddih na Hrvaško, obvestila hrvaške organe, je povedala Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Do vključno nedelje so pristojni potrdili 108 okužb med dolenjsko skupino maturantov, pri čemer so dodatno zaznali tudi 51 sekundarnih okužb. Epidemiološka služba je sicer vse udeležence maturantskega izleta z Dolenjske, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, že obravnavala 8. julija.

Pri gorenjski skupini maturantov, ki so prav tako letovali v letovišču Lloret de Mar, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do vključno nedelje potrjenih 26 okužb, doslej so ugotovili tudi šest sekundarnih primerov okužbe. Tudi vse udeležence gorenjske skupine maturantov je epidemiološka služba obravnavala, in sicer v petek, 9. julija, je v današnji izjavi za medije dejala Eva Grilc.

Namesto v karanteno, na oddih na Hrvaško

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so seznanjeni z informacijami, da so nekateri dijaki, ki so imeli odrejeno karanteno, šli naprej na oddih.

»Nekaj malega imamo res podatkov o tem, dve ali tri osebe so šle res na Hrvaško in smo Hrvate tudi obvestili o tem, za kaj več pa ne vem,« je dejala Eva Grilc.

Pojasnila je, da posamezna oseba preživi karanteno na naslovu, kot navede Nacionalni inštitut za javno zdravje, in ponavadi je tako, da dobi kontrolo na Hrvaškem.

Trenutno v karanteni čez 600 ljudi

V dolenjski skupini dijakov je bilo na izletu v Španiji 334 in v gorenjski 318 dijakov in teoretično je trenutno v karanteni čez 600 ljudi. Sicer pa gre po informacijah Grilčeve večinoma za necepljene dijake.

»Nacionalni inštitut za javno zdravje vsekakor priporoča, da če osebe želijo potovati, da se pred potovanjem cepijo,« je dejala.

Rezultati sekvenciranja vzorcev bodo predvidoma znani ta teden, je povedala Grilčeva. Že v nedeljo pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnili, da preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico novega koronavirusa.

Mlajše osebe pri okužbi z delta različico novega koronavirusa ponavadi zbolijo z blago sliko ali pa sploh ne zbolijo, a gre, kot je ob tem poudarila Grilčeva, pri tem predvsem za skrb za zdravje bližnjih.

Mladi lahko namreč okužbo prenesejo v družino, k staršem in starim staršem, pri katerih pa ta okužba lahko poteka veliko težje.

Komentarji (1)

nepomembno (ni preverjeno)

VSE BI BILO SUPER DAJE KARANTENA DOLOCENA OD DNEVA PRIHODA, A NE 5 DNI PO PRIHODOM. LP.

Starejše novice