Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je predstavil ukrepe, s katerimi bo država pomagala turizmu, ki je najbolj prizadet od pandemije koronavirusa.

Vlada pripravlja tretji sveženj ukrepov, s katerim želi pomagati zlasti turizmu, saj smo ob pomanjkanju gostov zares v težki situaciji in tej panogi grozi kadrovski osip in daljša strukturna kriza, je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v zadnjem tednu srečal s hrvaškim kolegom, govoril z avstrijsko kolegico, sodeloval pa je tudi na virtualni konferenci ministrov za turizem v Evropski uniji in na Brdu skupaj s kmetijsko ministrico in sodelavci opravil posvet na to temo.

Počivalšek napoveduje, da bo država turizmu dodatno pomagala, saj je to panoga, ki jo je pandemija prizadela na najbolj drastičen način. »Turizem je ne samo na kolenih, ampak je na tleh,« je dejal.

Reševanje slovenskega turizma v naslednjem zakonu

Ob tem so ukrepi iz prvega in drugega protikorona paketa že v veliki meri primerni tudi za turizem, a vendar so potrebni še dodatni ukrepi, ki bodo turizmu omogočili ne le preživetje, ampak tudi prestrukturiranje in razvoj novih rešitev in ponudbe. 

V tretjem svežnju ukrepov bodo za turizem po besedah Počivalška najpomembnejši naslednji ukrepi:

1. Uvedba skrajšanega delovnega časa - država pokrije določen odstotek plače delavca in zagotovi večjo fleksibilnost pri vračanju delavcev na delo s čakanja na delo.

2. Podaljšanje veljavnosti ukrepov iz prvega in drugega zakona še za štiri mesece po ukinitvi epidemije oziroma do konca leta.

3. Zagotovitev likvidnosti sredstev za preživetje podjetij - preko Slovenskega podjetniškega sklada bodo na voljo dodatni viri in likvidnostna sredstva za mala, mikro in del srednjih podjetij, predvidena višina kreditov od 5.000 do 40.000 evrov

4. Nepovratna sredstva za lažji ponovni zagon - evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov, predmet sofinanciranja so stroški obratovanja za podjetja v gostinski in in nastanitveni dejavnosti.

Držati se bomo morali 'koronastandardov'

Kot je dejal minister, je ključni cilj vlade ohranitev delovnih mest, zadržanje kakovostnih kadrov in pomoč zlasti manjšim ponudnikom, da preživijo turistično mrtvo leto. Po ocenah turistične stroke bi lahko okrevanje v turizmu trajalo tudi do pet let, je še dejal.

Ob tem so v pripravi tudi tako imenovani 'koronastandardi'. Gre za pravila, po katerih se bomo v prihodnje morali vesti kot turisti in tudi kot ponudniki storitev. Priprava tovrstnih navodil poteka v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje za različne vrste turističnih in gostinskih objektov, od restavracij do hotelov in kopališč, in je v zaključni fazi, predstavljene pa bodo javnosti v naslednjih dneh.

'Korostandardi' bodo naslavljali vprašanja glede sprejema in prijave gostov, brezstičnega poslovanje, trd oreh pa je predvsem vprašanje organizacije dela v gostinstvu, je pojasnil Počivalšek.

Minister se je dotaknil tudi časovnice odpiranja turističnega gospodarstva, ki je zaokrožila po družbenih omrežjih in sprožila precej razburjenja predvsem zaradi datuma sproščanja množičnih prireditev, ki je predvideno šele s prvim januarjem 2021. »Gre za okvirne datume, ki jih še moramo preučiti,« je zatrdil in zagotovil, da glede tega še ni nič odločeno.

Ob tem je dejal še, da sta s hrvaškim ministrom za turizem dorekla okvire za sproščanje meje v dveh korakih. V prvem delu se bodo sprostile meje za lastnike nepremičnin in plovil, do te sprostitve bo prišlo že v drugi polovici maja. V drugem delu pa sledi sprostitev še za vse ostale, do katere naj bi prišlo z junijem.

Počivalšek je vnovič poudaril, da bo turizem v prihodnosti drugačen: »Slovenski turizem je zelen, čist, varen in trajnosten, zato moramo to izkoristiti na pameten in odgovoren način.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice