Le še nekaj tednov nas loči od državnozborskih volitev, ko bomo odločali, kdo vse bo zasedel poslanski stolček. Četudi večina strank še ni razkrila svojih kandidatov, pa se že pojavljajo nekatera imena. Kdo nas bo torej skušal prepričati na Ptuju?

Po uradnem razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila, so v državi začeli teči roki za njihovo izvedbo.

Do 24. marca, ko bo stekla uradna volilna kampanja, je še manj kot mesec dni, stranke pa ob tem pospešeno nadaljujejo s pripravami, potrjujejo volilne programe, v zadnjih dneh pa so nekatere začele tudi z uradnimi predstavitvami kandidatov.

V volilno tekmo se sicer po napovedih podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Vse pa pospešeno nadaljujejo s pripravami na kampanjo.

Preverili smo, katera so najbolj zveneča imena, ki se bodo potegovala za poslanski stolček v osmi volilni enoti.

Kandidate lahko predlagajo politične stranke in tudi volivci

Predsednik republike Borut Pahor je za 24. april razpisal redne državnozborske volitve. Od 14. februarja lahko politične stranke določajo svoje kandidatne liste in vlagajo kandidature. Kandidate za poslance lahko sicer predlagajo politične stranke in volivci.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci, oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 100 volivcev.

Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Volivci imajo med drugim možnost, da s podpisi izrazijo podporo posameznim listam za vložitev kandidature. To lahko storijo na upravnih enotah, ki bodo v ta namen predvidoma odprle posebna okenca, volivcem pa se za obisk upravne enote ne bo treba naročiti.

Volilne kampanje bodo stekle 24. marca

Tiste stranke in liste, ki bodo želele vstopiti v volilno tekmo, lahko to storijo do 24. marca do polnoči, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list.

Še prej, do 9. marca, pa morajo organizatorji volilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Ta bo uradno stekla 24. marca.

SD svoje kandidate že predstavila

Na ptujskem območju sta svoji kandidaturi najavili Brigita Tetičkovič in Vlasta Stojak, slednja že sredi decembra. Tetičkovič pa je nedavno najavila kandidaturo za poslanko v devetem okraju osme volilne enote, kar vključuje del Mestne občine Ptuj, Destrnik, Trnovsko vas, Gorišnico, Markovce, Dornavo in Juršince. 

Na območju Ormoža se bo za poslanski mandat potegoval Ferdinand Šulek.

V osmi volilni enoti so med kandidati za SD poslance še Vlasta Veren, Damijan Zrim in Dejan Židan

Levica ostaja skrivnostna in ni edina

Glede kandidatne liste smo povprašali Levico, katere del parlamentarne postave je tudi Ptujčan Boštjan Koražija. Levica kandidatne liste za zdaj še ne razkriva.

Ta bo znana 5. marca 2022, Koražija pa se na telefonske klice ni odzval. 

Iz stranke SDS so za Mariborinfo dejali, da je kandidatna lista že pripravljena, vendar jo morajo še uradno potrditi, zato o imenih še ne govorijo.

Neuradno pa smo glede SDS in osme volilne enote slišali imena, kot so aktualni župan Lendave Janez Magyar, mestni svetnik v Murski Soboti Bojan PetrijanDominik Štrakl, predsednik podmladka SDS in občinski svetnik v Veržeju, Andreja Prettner in Simona Himelrajh, zaposlena na občinski upravi Radenci.  

Stranka LMŠ bo kandidate za vso Slovenijo uradno predstavila 19. marca.

SNS, ki vlado v tem mandatu podpira iz opozicije, se na volitve podaja samostojno, vsi trije poslanci stranke pa bodo šli po nov mandat.

Zanimivo pa je, da se bo predsednik stranke Zmago Jelinčič v boj podal v dveh volilnih okrajih, in sicer Slovenskih Konjicah in Slovenski Bistrici.

Znani tudi kandidati NSi

Po informacijah Ptujinfo je med kandidati NSi aktualni, sicer pomurski poslanec in vodja poslanske skupine Jožef Horvat. 

V volilnem okraju Ptuj I bo kandidirala Špela Hojnik, nekdanja tekmovalka šova Kmetija, v volilnem okraju Ptuj II bo kandidiral Peter Pribožič, zaposlen na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj, volilnem okraju III pa bo kandidiral Peter Feguš.

Med kandidati NSi je tudi Matjaž Kosi, ki snema zabavne videe s svojo soprogo, Kosi bo volilne glasove nabiral v volilnem okraju Ormož. V Lenartu bo kandidirala Nataša Bauman, profesorica, zaposlena na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor, v Pesnici pa Viktor Vajngerl.

LIDE na volitvah ne bo nastopil, DeSUS kandidatov še ne razkriva

Na drugi strani sta se nedavno sestali stranki DeSUS in LIDE, ki sta razpravljali o medsebojnem sodelovanju v pripravi liste kandidatov za poslance v državni zbor.

A stranka LIDE - Liberalni demokrati je objavila tvit, da na pogovorih s stranko DeSUS niso dosegli soglasja. 

Tako so se v stranki LIDE odločili, da ne bodo nastopili na prihajajočih parlamentarnih volitvah, saj ne želijo prispevati k drobljenju glasov na levi sredini. 

Iz tega pa izhaja tudi, da se bodo člani DeSUS na volitve podali sami. Za zdaj pa kandidatna lista te stranke še ni znana. 

SAB skrivnostna, Naša dežela imen še ne razkriva

V Stranki Alenke Bratušek so nam dejali, da bodo vse kandidate predstavili šele v naslednjih dneh. 

Tudi v stranki Aleksandre Pivec Naša dežela, kandidatne liste še ne razkrivajo.

Pivec je za Ptujinfo sicer povedala, da imajo kandidate že za vse okraje, a jih bodo razkrili šele naslednji teden. Doslej je znano tudi to, da Pivec zagotovo ne bo kandidirala na Ptuju.

Nekateri kandidati Gibanja Povežimo Slovenijo kandidaturo že potrdili, kaj pa Gibanje Svoboda?

Nekaj svojih kandidatov so razkrili tudi v Gibanju Povežimo Slovenijo, ki združuje stranke Konkretno, Nova socialdemokracija, Slovenska ljudska stranka, Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ter Nova ljudska stranka.

Na Ptuju, v okraju Ptuj I, bo kandidiral Andrej Čuš, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, v Ormožu pa trenutna poslanka Mojca Žnidarič

Drugi kandidati Gibanja Povežimo Slovenijo za poslance v osmi volilni enoti so še Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, ki bo kandidiral v okraju Murska Sobota II, Franc Kučan, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije in kmečki aktivist, pa je za Sobotainfo potrdil, da bo zagotovo kandidiral na Goričkem, torej v okraju Murska Sobota I. Za Sobotainfo je kandidaturo potrdila tudi Mojca Marovič, podsekretarka na radenski občinski upravi. 

Politični analitik Marko Balažic je za Sobotainfo povedal, da kandidature za zdaj še ne more potrditi, tako pravi tudi direktor Doma starejših Ljutomer Tomislav Nemec, ki je dejal, da je evidentiran član, a se bodo v naslednjih dneh odločali o tem, ali bo kandidiral ali ne.

Na voljo naj bi imeli še nekaj kandidatov, med katerimi bodo izbirali. 

Med zadnjimi bodo svoje kandidate predstavili v Gibanju Svoboda, in sicer 19. marca. O lokalnih imenih še ne govorijo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

ffra-ffra (nepreverjen)

Nekaj znanih ptujskih imen že potrjenih, kdo so kandidati? Tudi jaz sem zraven !

Starejše novice