Podjetje Ngen je danes slovensko obeležilo začetek delovanja največjega hranilnika električne energije proizvajalca Tesle v širši okolici.

V kidričevski tovarni Talum so otvorili največji hranilnik električne energije v širši regiji. Otvoritve so se udeležili številni gospodarstveniki iz področja energetike in pa predsednik republike Borut Pahor.

Gre za drugi projekt podjetja Ngen, katerega ustanovitelja sta Roman Bernard in Damian Merlak. V lanskem oktobru so na Jesenicah že odprli prvi hranilnik električne energije. To je baterija ameriškega proizvajalca Tesla, žirovniško podjetje pa je razvilo programsko rešitev, ki samostojno upravlja naprave, vključene v virtualno elektrarno.

Že ob postavitvi jeseniške baterije so napovedali postavitev še enega hranilnika električne energije. Kot je ob tem povedal direktor družbe Roman Bernard, je investicija stala 15 milijonov evrov, podobno kot v Jesenicah: »Ta hranilnik tukaj je virtualno povezan z jeseniško baterijo in deluje kot en hranilnik. In skupaj tvori že 30 megavatov inštalirane moči. Na primarnem nivoju, se pravi, pri sekundarni regulaciji je to že 50 odstotkov slovenskih potreb.«

Baterijski sistem v Kidričevem se ponaša s priključno močjo 15 megavatov in zmogljivostjo 30 megavatnih ur.

Zakaj potrebujemo hranilnike energije? 

S hranilniki rešujemo problem, kako energijo shraniti za kasnejšo uporabo. Brez možnosti shranjevanja morata biti namreč proizvodnja in poraba v vsakem trenutku izravnani. 

Težave se pojavijo, ko proizvodnja postane odvisna od zunanjih dejavnikov. Proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov je na primer odvisna od vremena. Za premostitev teh proizvodnih lukenj potrebujemo sisteme za shranjevanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice