V ponedeljek popoldne je v Slovenijo prispela nova pošiljka 20 novih repiratorjev za predihavanje pljuč bolnikom z okužbo covid-19 na intenzivni terapiji.

Polovico repiratorjev je tovornjak odložil v Mariboru, drugo polovico pa odpeljal v ljubljanski klinični center. Že v soboto pa so jih dvajset iz državnih blagovnih rezerv dobili v Splošni bolnišnici Celje, kjer so tamkašnji gospodarstveniki za nujno potrebno medicinsko opremo le v nekaj dneh zbrali 150.000 evrov.

V soboto je dostavo teh dvajsetih zabojev z respiratorji v celjski bolnišnici pospremil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Medicinsko osebje je nemudoma pričelo z nameščanjem v dodatni oddelek za intenzivno terapijo bolnikov s covid okužbo.

»To pomeni, da bomo v tem trenutku lahko zagotavljali trideset mest samo za bolnike z okužbo covid-19, ki bi potrebovali respiratorje,« pojasnjuje Margareta Guček Zakošek, direktorica Splošne bolnišnice Celje.

Za zdaj jih v Celju potrebujejo le trije bolniki izmed skupno 18 hospitaliziranih zaradi koronavirusa. Za še en dodatni respirator pa so poskrbeli na celjski gospodarski zbornici, kjer so minuli četrtek pričeli zbirati donacije.

»V nekaj urah smo nabrali 100.000 evrov in sredstva še rastejo, tako da smo že pri številki blizu 150.000 evrov,« dodaja Iztok Krivec, predsednik Gospodarske zbornice Celje.

Del denarja, ki so ga zbrali celjski gospodarstveniki, bodo tako v bolnišnici namenili tudi za dodatne EKG naprave, pa za 100.000 evrov vreden mobilni rentgen.

»V tem trenutku tudi pridobivamo specialno opremo za naše intenzivne enote, to so naši posebni kombinezoni s skafandri, ki skorajda stoprocentno ščitijo naše inteziviste oziroma osebe v intenzivni negi. Tudi to prihaja v vrednosti 200.000 evrov,« pravi direktorica Splošne bolnišnice Celje.

Zbiranje sredstev za regijsko bolnišnico sicer za gospodarstvo ni običajen posel, ki bi prinašal neposredne prihodke, a je kljub temu več kot dobra naložba. »Upam, da je z vidika uporabnosti za nas ta zadeva zgrešena investicija, da tega ne bomo nikoli rabili, ampak seveda bodo pa ljudje, ki bodo to res rabili,« opominja predsednik Gospodarske zbornice Celje.

Po gospodarstvenikih se bodo zbiranju sredstev za opremo v celjski bolnišnici zdaj po svojih močeh pridružili še tamkajšnji duhovniki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice