Foto: Branka Keser
Marsikdo se ob volilni kampanji ob izjavah predstavnikov strank drži za glavo, ali pa se s katerim komentarjem celo strinja. Mi smo na podlagi lastnega soočenja zbrali tiste najbolj 'sočne', pomenljive in pomembne izjave morebitnih poslancev.

Uredništva LjubljanainfoMariborinfoPtujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA smo nedavno pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Med drugim smo govorili o mladih in njihovi prihodnosti, vojni v Ukrajini in njenih posledicah, stanovanjski problematiki, ki že vrsto let pesti državo, predstavnike strank pa smo med drugim tudi povprašali, kako naj Slovenija drži korak z najrazvitejšimi državami.

Zaradi odmevnosti soočenja, ki pa je bilo vsebinsko obsežno, smo zbrali najbolj 'sočne', pomenljive in pomembne izjave predstavnikov strank.

Reševanje stanovanjske problematike

Da je dostopnost stanovanj za mlade v Sloveniji težava že vrsto let, se zavedamo vsi. Tudi politične stranke, ki v svojih političnih programih zraven drugih tematik naslavljajo tudi stanovanjsko problematiko.

»Tudi jaz sem med tistimi, ki je dobro plačan, ampak mi trenutno kredit, ki ga imam za 25 let, in stroški 'odškrtnejo' skoraj 40 odstotkov poslanske plače. Kako si naj potem to drugi privoščijo?«

Luka Mesec, Levica.

Kriptovalute so 'piramidalne sheme'

Kot že omenjeno je bilo govora tudi o napredku države, tako smo predstavnike strank povprašali tudi o kriptovalutah in in ali jih morda tudi sam v lasti.

»Sam ne pristajam, ali pa ne želim vlagati v tako imenovane 'piramidalne sheme'. Po moji oceni kriptovaluta je piramidalna shema.«

Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka.

Podobnega mnenja je tudi Zdravko Počivalšek, ki poudarja, da so kriptovalute 'nerealne zgodbe'.

»Sam nimam kriptovalut v lasti. Kot gospodarski minister se ukvarjam in sem bližje investicijam v realne zgodbe.«

Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Golob za zmanjšanje konzumacije mesa

Tudi na našem predvolilnem soočenju je Robert Golob iz Gibanja Svoboda izrazil potrebo po zmanjšanju konzumacije mesa. 

»To, da v Sloveniji ne prepoznamo prednosti mešane diete, kar pomeni, da ne rabimo mesa jesti vsak dan, je po moje zabloda.«

Robert Golob, Gibanje Svoboda.

Posvojitve otrok s strani istospolnih parov

Kandidate za morebitne bodoče poslance smo povprašali tudi o posvojitvah otrok s strani istospolnih parov. Tako je Tanja Fajon, predsednica stranke Socialni demokrati, poudarila, da bi država morala urediti ustrezno zakonodajo na področju posvojitve otrok.

»Če gejevski par želi imeti otroka, ne vidim, zakaj ga ne bi imel možnost posvojiti. In če jaz želim dobiti nadomestno mater, ker sama zaradi rakave bolezni ne morem biti mama, si želim, da bi država naredila tudi korak v tej smeri do ureditve ustrezne zakonodaje.«

Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati.

Zakaj stranke ne potujejo s skupnim avtobusom?

Morda malce hudomušno vprašanje smo namenili Marjanu Šarcu s stranke LMŠ in ga povprašali, zakaj, glede na trajnostno naravnanost in skrb za okolje, stranke ne potujejo po Sloveniji skupaj, s skupnim avtobusom.

»Mi smo avtobus že uporabljali v predsedniški kampanji. Na prejšnjih volitvah smo bili, mislim, da edini z avtobusom. Zato se držimo svoje začrtane poti, ker je avtobus praktičen, tudi vidi se ga dobro in izkoristimo več možnosti. Če pa bi se skupaj vozili, pa bi se težko uskladili, na kateri postaji ustaviti.«

Marjan Šarec, LMŠ.

Podobnega mnenja je tudi Matej Tonin.

»Če bi se skupaj vozili, bi se morda lažje tudi kaj dogovorili. Ker je bistvo v politiki, da najdemo načine, da najdemo skupne imenovalce, na podlagi katerih potem lahko Slovenijo razvijamo naprej.«

Matej Tonin, NSi.

Starejše novice