Pred celjsko sodišče je danes stopil predsednik SDS Janez Janša, ki je s strani nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča obtožen domnevne razžalitve.

Tožbo zoper prvega moža SDS Janeza Janšo je Bojan Veselinovič, nekdanji direktor STA, junija lani vložil zaradi spornega zapisa na Twitterju.

V zapisu je Janša Veselinoviča označil kot 'sodelavca pri umoru novinarja'. 

»Neverjetno za Evropsko unijo v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike,« je zapisal Janša in dodal: 

»Direktor, ki zaradi političnih razlogov odpusti bolnega novinarja, ko je ta na bolniški zaradi težke bolezni, najbrž ne prispeva k njegovi ozdravitvi, ampak k poslabšanju in smrti, kar se je zgodilo v primeru Veselinović – Meško. Zato sramota, da Veselinović vodi STA

Janšev zapis se sicer nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič vročil izredno odpoved tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku. 

Ta naj bi odpoved dobil sredi bolniškega staleža zaradi hude bolezni, kateri je pozneje tudi podlegel.

Veselinovič: »Ta inkriminirani tvit je pa nekaj, kar je preseglo vse mere«

Veselinovič je očitke zanikal in napovedal, da bo proti Janši vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve.

Dejal je še, da je bila Mešku odpoved vročena 3. novembra 2009. O njegovi bolezni pa v času, ko je potekal postopek prenehanja delovnega razmerja, ni bil seznanjen.

»Sam se moral in sem prenesel marsikaj. Ampak ta tvit, s to vsebino, ta inkriminirani tvit, je pa nekaj, kar je preseglo vse mere in meje in zato sem se odločil za tožbo,« je dejal Veselinovič. 

Janša krivde ne priznava, očitkov Veselinoviča pa ne razume

Janša je danes, še pred začetkom obravnave, dejal, da stoji za svojim zapisom na Twitterju, saj da je bil pokojni urednik STA žrtev šikaniranja in mobinga s strani Veselinoviča.

»Razumem namen tožbe, ne razumem pa vsebine. To, kar sem jaz zapisal, je bilo že prej velikokrat zapisano, pa gospod Veselinovič ni nikogar tožil,« je pojasnil.

O tem pričajo tudi številne izjave kolegov pokojnega, še poudari predsednik SDS: »Priložili smo vrsto izjav gospoda Meška, njegovih kolegov, ki dokazujejo vse tisto, kar je gospod Veselinovič počel.«

Na vprašanje sodnice Leonide Jager, ali priznava krivdo, je nato Janša odgovoril, da krivde ne priznava, in po sojenju dodal, da očitkov Veselinoviča ne razume.

»Gre za enega najhujših primerov maltretiranja novinarjev v slovenski zgodovini. Rezultat tega maltretiranja je drastičen,« je še dodal Janša.

Boruta Meška odpustili zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti

Veselinovič pa je medtem še enkrat poudaril, da so Boruta Meška odpustili zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, do mobinga pa v tem primeru ni prišlo, kar lahko potrdijo tudi priče.

»Odpuščen ni bil zaradi šikaniranja, ampak zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in to bodo povedali tudi kolegi, ki so takrat delali z njim na STA,« je pojasnil Veselinovič.

Postopek se bo nadaljeval z glavno sodno obravnavo

Ker Janša krivde ne priznava, bo potrebna še glavna sodna obravnava, ki bo predvidoma izvedena 20. marca 2023.

Zagovornik Janše Franci Matoz je sodišču že predlagal zaslišanje prič in vpogled v poravnavo z Meškovimi svojci, Veselinovič pa je ob tem dodal, da bo v sklopu sojenja odgovoril tudi na vse očitke z druge strani.

Komentarji (1)

Pohorčan (ni preverjeno)

Ke te tote z opičjo faco in botoksirani palček!!! Kuj sta kak Lolek in Bolek!!!!!

Starejše novice