Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja regijskega teama območne enote CZ Koper za področje DSO Gabrijela Valenčič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec, Jelko Kacin.

Včeraj sta bila ob opravljenih 5596 testih potrjena 1302 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,27 odstotka, kar je nekoliko manj, kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje (pre)počasi.

Epidemija se še ne umirja

Na vzhodu države ostaja Pomurska regija z incidenco 1597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah. 

»Tudi če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covid-19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen (morda) prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen,« poudarja Kacin.

Največji porast okužb pri stanovalcih je v naslednjih domovih: Domu starejših občanov Kamnik – 32, v Dom starejših občanov Vič-Rudnik – enota Bokalce so imeli 19 okužb, 15 okužb pa so imeli v Domu starejših občanov Rakičan.

Včeraj je bilo ponovno veliko smrti, tako je v covid bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še trije. Skupaj v domovih starejših občanov pa še 15 več. Skupaj torej 59, daleč največ doslej. Število žrtev je tako doseglo 1156.

Sedmine velika žarišča

Kacin je na tiskovni konferenci izpostavil, da sami pogrebi niso težava, ampak druženja po pogrebu, ki so se že velikokrat izkazala za veliko žarišče. Kacin pravi, da je tako dogajanje obžalovanja vredno.

»Ob tem, ko so vsi gostinski lokali zaprti, restavracije ne delajo, se to očitno še vedno dogaja. Taki viri okužb lahko zelo hitro prizadenejo predvsem starejše generacije. In to je lahko zelo hitro tudi kanal, s katerim lahko virus vdre v domove starejših občanov.«

Kacin še dodaja, da že deset dni vsak dan posebej opozarjajo, da je ogroženost nekaterih struktur prebivalstva izjemno velika. »Zadnja stvar, ki si jo lahko nekdo privošči kot izvor novih okužb, je sedmina,« je jasen Kacin.

Regijski štabi Civilne zaščite pomagajo pri koordinaciji dela

Zaradi velikega števila okuženih zaposlenih in oskrbovancev v domovih za upokojence, občinski regijski štabi Civilne zaščite ves čas spremljajo stanje in pomagajo pri koordinaciji dela, v katerega so vključeni pripadniki Civilne zaščite in ostali prostovoljci, je na tiskovni konferenci pojasnil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

»Oktobra sem izdal dve odredbi, eno o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog ter odredbo o aktiviranju pripadnikov ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije.«

Sicer pa se domovi upokojencev srečujejo z veliko težavami, in sicer s kadrovsko problematiko, s pomanjkanjem zaščitne opreme ter z vzpostavitvijo rdečih con, predvsem tam, kjer so prostorsko neizvedljive v samih domovih ali pa je števillo oskrbovancev tako veliko, da zmanjka prostora.

Na ministrstvu za delo so se pred dvema mesecema odločili, da bodo domovom za starejše občane pomagali iz naslova občinskih struktur, kar sedaj tudi poteka. Na državni ravni pa z ekipami Rdečega križa pomagajo predvsem zdravstvu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ptujčanka (nepreverjen)

, ampak druženja po njih so nujno potrebna !

Starejše novice