Izkazalo se je, da so se plače v avtomobilski industriji najmanj zvišale v Sloveniji in Srbiji, in sicer za okrog en odstotek.

V Srednji Evropi postaja delovna sila v avtomobilski industriji vedno dražja. V prvi polovici letošnjega leta je bila povprečna plača v avtomobilski industriji višja kot je bila lanskoletna povprečna vrednost. Največjo rast je mednarodna raziskava za primerjavo plač Paylab, ki v Sloveniji zbira podatke pod okriljem portala Plača.si, zabeležila na Madžarskem (+10 odstotkov), na Hrvaškem (+6 odstotkov) in na Slovaškem (+5 odstotkov). Na Češkem so v omenjenem obdobju zabeležili 4-odstotno rast plač.

Plače v avtomobilski industriji so se najmanj zvišale v Sloveniji in Srbiji, in sicer za okrog en odstotek.

Češka in Slovaška sta največji proizvajalki motornih vozil v regiji

Tako Češka kot Slovaška vsako leto proizvedeta več kot milijon vozil. Njuni sosedi Poljska in Madžarska proizvedeta za polovico manj. Po podatkih raziskave Paylab se povprečne mesečne plače v posameznih državah gibljejo med 1.209 evrov bruto na Madžarskem1.218 evrov bruto na Slovaškem in 1.293 evrov bruto na Češkem.

Najvišjo povprečno bruto plačo na zaposlenega v avtomobilski industriji imamo v Sloveniji, in sicer 1.545 evrov. Na Hrvaškem in v Srbiji, kjer so večinoma dobavitelji avtomobilske opreme, se povprečne bruto plače gibljejo med 656 evri v Srbiji in 1.013 evri na Hrvaškem.

Izurjeni delavci v Srednji Evropi še vedno cenejši od tistih v Zahodni Evropi

Kljub temu so izurjeni delavci v tej regiji še vedno veliko cenejši kot podobno kvalificirani delavci v Zahodni Evropi. In vendar zaposlovalci v tej industriji že čutijo pomanjkanje primerno kvalificiranega kadra na trgu delovne sile, ob tem, da zaposleni v nekaterih proizvodnih obratih pričenjajo z zahtevami po večji plači na osebnem nivoju in na nivoju sindikatov.

Revoz delavce iskal neuspešno, kaj pa Magna?

Tudi Revoz, novomeški in edini slovenski proizvajalec avtomobilov v lasti francoskega avtomobilskega giganta Renault, je v začetku leta v Sloveniji neuspešno iskal med 300 do 350 delavcev. Načrtovana tovarna Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica oziroma ličarska delavnica pa naj bi v prvi fazi ponudila kruh za vsaj 400 zaposlenih, v drugi fazi naj bi projekt nadgradili s 1.350 delavci, v tretji pa s še dodatnimi 1.300 zaposlenimi, kar bi skupaj pomenilo okoli tri tisoč novih delovnih mest. A številni gospodarstveniki so mnenja, da v Sloveniji tega števila kvalificiranih delavcev ne bo našla, čeprav naj bi avtomobilski gigant k nam prihajal prav zaradi izobraženosti delavcev.

»Ko je postalo jasno, da bomo imeli polne kapacitete v Gradcu, smo takoj začeli z iskanjem nove lokacije pred letom in pol in tako je bilo relativno v kratkem času jasno, da je Slovenija v prvem izboru. Razloge smo že navedli, tukaj imate zelo dobro izobražene sodelavce, ste v bližini Gradca in imate odprto politično okolje,« je v začetku junija na okrogli mizi Štajerske gospodarske zbornice dejal Dieter Althaus, podpredsednik Magna Europe.

Plača novo zaposlenih delavcev v sosednjem Gradcu, kjer že leta deluje tovarna Magna Steyr, je odvisna glede na njihovo kvalifikacijo, a v brutu znesku znaša od 1992,63 do 2431,15 evrov na mesec. Delavci pa prejmejo tudi dodatek za delo v izmenah. O višini plače v štajerski Magni vodstvo avtomobilskega giganta konkretno in uradno še ni spregovorilo. Vse bolj pa se šušlja, da bi Slovenija lahko postala proizvodna država električnih avtomobilov jaguar. Proizvodnjo teh električnih avtomobilov si sicer že junija zagnali v graški Magni.

Po državah Srednje Evrope sicer proizvajajo naslednje modele avtomobilov.

Vir: raziskava Paylab

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice