Kmetje so izrazili močno nasprotovanje po njihovih besedah »mešetarjenju« s kmetijskimi zemljišči zaradi investicije Magne.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je potrdil dogovor s Perutnino Ptuj, ki se je odpovedala najemu 32 hektarjev kmetijskih zemljišč v občini Rače - Fram. Ta bodo zdaj na voljo ta kmetom, ki želijo še naprej kmetovati. Po besedah Počivalška pa je za Magno zdaj ključna pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Ob zadovoljstvu gospodarskega ministra nad tem, da je Perutnina Ptuj zagotovila nadomestna zemljišča za kmete, ki bodo zaradi Magne ostali brez zemlje, pa so kmetje prepričani, da gre za mešetarjenje z državno zemljo. Menijo, da je Perutnina izsilila desetletno podaljšanje najema skoraj 4000 hektarjev zemlje in s tem onemogočila, da bi lahko družinske kmetije najele to isto zemljo. 

Mešetarjenje z zemljo?

Ne glede na to, da se minister Počivalšek zahvaljuje Perutnini Ptuj, ki se je odpovedala najemu 32 hektarjev v Račah, imajo kmetje povsem drug pogled na ta dogovor. Po mnenju predsednika murskosoboške enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Franca Küčana gre za mešetarjenje z zemljo: »O tem smo izvedeli iz medijev, nekomu je ušla informacija. To ni bilo javno povedano, če so že hoteli, bi lahko to pred tremi meseci rekli, Perutnina bo dala zemljo, za to pa dobi nekaj v zameno.«

Perutnina Ptuj: V »zameno« za sklenjen dogovor nismo ničesar zahtevali 

Perutnina naj bi si z dogovorom zagotovila izredno desetletno podaljšanje najemne pogodbe za skoraj 4000 hektarjev. Kmetje pa se borijo, da bi država zemljo prioritetno dajala v najem mladim kmetom in družinskim kmetijam. Na Perutnini Ptuj pravijo, da so zemljo odstopili, ker se zavedajo pomembnosti prihoda investitorja: 

»Z zavedanjem širšega pomena prihoda Magne v Slovenijo se je Perutnina Ptuj za namene te strateške investicije odpovedala zakupu manjšega dela, to je 34 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih ima na tem območju v upravljanju in najemu. V »zameno« za sklenjen dogovor z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo nismo ničesar zahtevali.«

A direktorica Sklada kmetijskih zemljišč Irena Šinko je nedavno dejala, da je Perutninina družba PP Agro podala pogojno delno odpoved zakupne pogodbe za 34 hektarjev zemljišč v Račah, ob tem pa skupaj s Perutnino Ptuj zahteva predčasno podaljšanje zakupne pogodbe za vsa zemljišča, ki jih imajo v zakupu za deset let oziroma do konca leta 2027.

»To je mešetarjenje z državnim premoženjem,« je oster tudi Milan Unuk, predsednik ptujske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Lobnik še vedno na okopih 

Na območju načrtovane lakirnice Magne ima Rado Lobnik še vedno 7,5 hektarjev lastne zemlje in dodatnih pet v najemu. Kljub temu se minister Počivalšek hvali, da so dogovori z večino kmetov že sklenjeni. »Z mano tega dogovora še ni, čakam na pogodbo, da jaz imam možnost nakupa zemljišča, oni pa dobijo mojo v prodajo,« nam je zatrdil. Morebitno razlastitev je poskušal preprečiti s tem, da se je podpisal pod ustavno presojo Lex Magna. 

Domačini za gradnjo Magnine tovarne

Sicer pa je občina Hoče - Slivnica včeraj sporočila rezultate informativnega posvetovanja s prebivalci občine. V anketi med domačini je 88 odstotkov tistih, ki so vrnili glasovnice, podprlo gradnjo Magne. A od skupno nekaj več kot 9000 volilnih upravičencev v občini jih je glasovnico izpolnilo le 1426, kar pomeni okoli 15 odstotkov občanov.

Po besedah župana Marka Soršaka je občina tudi že pristopila k postopku spremembe občinskega prostorskega načrta, v katerega bodo vnesli kompromisni predlog za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč, po katerem bi se v prvi fazi investicije Magne posekalo le štiri namesto 8,6 hektarja gozda.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice