Slika je simbolična.
Po vstopu Hrvaške v schengensko območje je slovenska policija prenehala izvajati sistematičen nadzor meje in mejno kontrolo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško. Kaj pa se bo zgodilo z infrastrukturo na teh območjih?

Z začetkom leta je Hrvaška vstopila v schengensko območje, z dvigom zapornic na mejnih prehodih, se mnogim poraja vprašanje, kaj se bo zgodilo z objekti, ki stojijo tam.

Preverili smo, ali bodo katere izmed teh kmalu odstranili in kaj se bo zgodilo s preostalo infrastrukturo na mejnih prehodih. 

 

Ohranitev infrastrukture na nekaterih območjih strateškega pomena

Ministrstvo za notranje zadeve je za Sobotainfo pojasnilo, da je ohranitev infrastrukture na nekaterih mejnih prehodih nujna.

»Za policijo je pomembna ohranitev infrastrukture na strateških mejnih točkah na meji s Hrvaško,« so zapisali.

Tako bodo ohranili infrastruktura na mejnih prehodih Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč in Petišovci.

Na omenjenih prehodih bodo odstranili le nujen del infrastrukture, s tem bo zagotovljena neovirana pretočnost prometa.

Prav tako se bodo ohranili in uredili platoji za preusmerjanje prometa ob izvajanju policijskih nalog.

Kaj pa ostali prehodi? 

Objekti na mejnih prehodih Ormož, Petrina, Rajnkovec, Razkrižje, Rigonce, Rogatec, Sečovlje, Slovenska vas, Središče ob Dravi, Vinica in Zgornji Leskovec ostanejo na razpolago za uporabo policiji.

Kabine in zapornice ob kabinah na prometnih površinah bodo odstranjene, ohranile se bodo zgolj nadstrešnice.

Ministrstvo za notranje zadeve dodaja, da bo na teh mejnih prehodih tak način delovanja trajal dve leti po vstopu Hrvaške v schengensko območje, po preteklem času bodo opravili evalvacijo in oceno potreb.

V kolikor bodo ocenili, da infrastruktura ni več uporabna za policijo, jo bodo ponudili v uporabo ostalim ministrstvom in organom.

Na mejnih prehodih Babno Polje, Bistrica ob Sotli, Brezovica pri Gradinu, Gibina, Imeno, Krasinec, Orešje, Podgorje bodo odstranili vse kabine in zapornice.

Ministrstvo za notranje zadeve dodaja, da, če bodo okoliščine dopuščale, se bodo ohranile nadstrešnice. Prav tako se bo ohranil glavni objekt z vso pripadajočo inštalacijo.

Tudi te mejne prehode po izteku dveh let čaka evalvacija in ocena potreb. V kolikor ne infrastruktura ne bo uporabna za policijo, bo tudi ta ponujena v uporabo ostalim ministrstvom in organom.

Ponekod bodo odstranili vse, kar ovira ali vpliva na pretočnost prometa

Na nekaterih mejnih prehodih se obeta odstranitev celotne infrastrukture, ki ovira, ali vpliva na pretočnost prometa. 

Tako bo na naslednjih prehodih: Drenovec, Hotiza, Krmačina, Nova vas ob Sotli, Kot, Novokračine, Osilnica, Podčetrtek, Podplanina, Radovica, Rakitovec, Rakovec, Sedlarjevo, Sodevci, Središče ob Dravi I, Stara vas na Bizeljskem, Žuniči.

Preostali deli infrastrukture bodo ponujeni v uporabo policijskim enotam oziroma ostalim ministrstvom in organom.

Na mejnih prehodih Hotiza in Radovica bodo odstranili tehnično in drugo opremo v lasti slovenske policije, še navaja ministrstvo za notranje zadeve. 

Ta teden naj bi se postopoma začela izvajati dela na treh mejnih prehodih - Obrežje, Gruškovje in Dragonja.

Z deli naj bi končali predvidoma pred začetkom turistične sezone.

Komentarji (1)

ffra-ffra (ni preverjeno)

Jih bomo še rabili, ustrezno jih ohraniti !

Starejše novice