Britanska družba bo za 40 milijonov prevzela podjetje I-Vent, nekdanje Lunos, ki se ukvarja s prezračevanjem objektov in ga vodi Mariborčan. Podjetje bo kljub 100-odstotni lasti Britancev še naprej vodil Milan Kuster.

Britanska družba Volution Group bo za predvidoma 40 milijonov evrov prevzela sedaj že nekdanje podjetje Lunos, ki se je nedavno preimenovalo v I-Vent.

Kot so sporočili iz družbe Volution Group, bo podjetje še naprej vodil njegov ustanovitelj Mariborčan Milan Kuster.

Podjetje Lunos, zdaj znano kot I-Vent, je sicer podjetje, ki se ukvarja s prezračevanjem objektov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2010 v Ljubljani in je specializirano za proizvodnjo in prodajo naprav za prezračevanje.

Pod vodstvom Kusterja je podjetje z 20 zaposlenimi v minulih letih dosegalo hitro rast. V poslovnem letu 2022 je ustvarilo 10 milijonov evrov prihodkov in 3,4 milijona evrov čistega dobička. Sedaj pa prehaja v roke Britancev.

Podjetje bo v 100-odstotni lasti Britancev

Na novo preimenovano podjetje I-Vent je za 40 milijonov evrov prevzela britanska družba Volution Group.

Volution Group ima po poročanju Financ delnice na londonski borzi in tržno kapitalizacijo v višini milijarde dolarjev. Družba je lani ustvarila prihodke v višini približno 340 milijonov evrov in malo manj kot 40 milijonov evrov dobička.

Posel med Britanci in podjetjem I-Vent vključuje takojšnje plačilo 25,2 milijona evrov za 100-odstotni delež podjetja, znesek pa se lahko poveča za 15 milijonov evrov, odvisno od poslovanja družbe v prihodnjih treh letih, še poročajo Finance.

S prevzemom bodo ostali samostojno podjetje

Milan Kuster, direktor podjetja I-Vent, prej Lunos, je pojasnil, da so se odločili za prodajo podjetja britanski družbi Volution Group, saj jim bo kupec odprl vrata na svetovne trge, ki so bili prej težko dostopni.

»Občutki so mešani, na podjetje nekako gledaš kot na svojega otroka. Imeli smo več ponudb, na koncu smo se odločili za Volution,« o prodaji pravi Kuster.

Ob tem Kuster računa na rast prodaje, pri čemer so do sedaj večino prihodkov ustvarjali na domačem trgu ter na Hrvaškem.

S prevzemom bodo ostali samostojno podjetje, ki ga bo vsaj še tri leta vodil Milan Kuster, četudi bodo v 100-odstotni lasti družbe Volution Grup.

Kuster je tudi razkril, da se industrija prezračevalnih sistemov še vedno hitro razvija in ima velik potencial za rast. »Želim si, da bi ta sistem postal nekaj podobnega, kot je klima v avtu,« je dejal.

Poleg tega pa je še pojasnil, da so se preimenovali v I-Vent, saj je ta izdelek njihova lastna nadgradnja in posodobitev.

Starejše novice