Lani so podravska podjetja povečala prihodke, a prvič po letu 2012 ustvarila manj neto dobička.

Podravska podjetja so lani zabeležila 271 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je po za zdaj razpoložljivih podatkih Ajpesa devet odstotkov manj kot leta 2017, poroča STA. Čeprav so v 41 občinah te regije podjetja povečala svoje prihodke, dodano vrednosti in števila zaposlenih, pa so hkrati prvič po letu 2012 ustvarila manj neto dobička.

V statistiko je bilo zajetih 8300 poslovno aktivnih gospodarskih družb, kar predstavlja 12,4 odstotka vseh v Sloveniji in 13,6 odstotka vseh zaposlenih. Lani so zaposlovala 68.327 ljudi oziroma skoraj 4000 več kot leto prej ter ustvarila dobrih 9,56 milijarde evrov prihodkov – skoraj desetino več kot v letu 2017. 

Povprečna plača v Podravju višja, znašala 1509 evrov

Obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih je po za zdaj zbranih informacijah znašal dobre štiri milijarde evrov oziroma devet odstotkov več kot leto prej, piše STA. Gospodarske družbe v regiji so ustvarile za sedem odstotkov več neto dodane vrednosti, ki je znašala 34.832 evrov na zaposlenega.

Povprečna plača je po besedah vodje oddelka za letna poročila Andreje Terbuc Munda lani v regiji znašala 1509 evrov in je za 72 evrov višja od tiste v letu pred tem. Še vedno pa plače na tem območju za devet odstotkov zaostajajo za slovenskim povprečjem.

Sicer pa je skupaj skoraj 372 milijonov evrov čistega dobička v minulem letu izkazovalo 5893 družb, kar predstavlja dobri dve tretjini vseh, z izgubo pa je leto zaključilo 2119 družb v skupnem znesku nekaj več kot 100 milijonov evrov. Ta se je glede na leto 2017 povečala kar za polovico.

Zavarovalniške in finančne dejavnosti izgubo podvojile

Kot celota je lani negativno poslovalo le 119 družb s področja finančnih in zavarovalniških dejavnosti, ki so neto čisto izgubo več kot podvojile na skoraj pet milijonov evrov, največji neto dobiček pa je spet izkazalo 923 družbe s področja predelovalnih dejavnosti. Ta je znašal dobrih 114,5 milijona evrov, s tem pa je bil za okoli 18 milijonov nižji kot leto prej.

Pozitivni neto čisti izid so izkazale družbe v 38 občinah podravske regije, med njimi daleč največ podjetja z območja Maribora, sledijo pa jim družbe iz občin Slovenska Bistrica, Ptuj, Hoče-Slivnica in Ruše. Z negativnim neto čistim izidom so poslovno leto zaključile le družbe v občinah Šentilj, Majšperk, Rače-Fram.

V Podravju je bilo lani uvedenih 181 novih stečajnih postopkov, s čimer se nadaljuje trend upadanja v primerjavi s kriznimi leti, še piše STA.

Komentarji (1)

krmača (ni preverjeno)

V kolikor ne bi bilo tako drage delovne sile bi bil dobiček še večji, torej delovno silo ukiniti !?

Starejše novice