Fotografija je simbolična.
Avstrija bi lahko zaprla mejo s Slovenijo. Kaj bi to pomenilo za nas?

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v luči spopadov policije z begunci na grško-turški meji nakazal možnost zaprtja avstrijskih meja. Kot je dejal, se situacija, kakršni smo bili priča leta 2015, nikakor ne sme ponoviti.

Evropska unija bi po njegovih besedah morala ustrezno zaščititi svoje zunanje meje ter ilegalnim migrantom preprečiti prehod. V primeru, da EU ne bo uspešno zavarovala svojih zunanjih meja, pa bo Avstrija sama poskrbela za lastno varnost, je še dodal.

Vse za preprečitev zgodbe iz leta 2015

Ankara je namreč za migrante odprla pot proti Evropi, potem ko je bilo v četrtek v napadu v Siriji ubitih 33 turških vojakov. Prosilci za azil se tako zdaj zgrinjajo nad grško mejo. Tamkajšnja policija je stotine migrantov v soboto skušala zaustaviti s solzivcem.

V odzivu na incident pa je avstrijski kancler nakazal možnost ponovitve ukrepa iz leta 2016. Takrat je sam bil avstrijski zunanji minister, Avstrija pa je koordinirala zaprtja meja širom Balkana, da bi tako preprečila nov val migrantov.

Spomnimo, da so zmago na volitvah leta 2017 Kurzu prinesla prav ostra stališča na področju migracij, saj je obljubil, da bo preprečil ponovitev zgodbe iz leta 2015. Po poročanju Reutersa naj bi tako bil celo pripravljen Grčiji in Bolgariji nameniti dodatno policijsko pomoč za obvladovanje razmer na meji.

Bodo migranti obstali pred slovensko-avstrijsko mejo?

Morebitno zaprtje meje pri naših severnih sosedih bi seveda imel pomembne posledice tudi za nas. Val migrantov bi se tako lahko ustavil šele v Sloveniji, pred zaprto avstrijsko mejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice