Fotografija je simbolična.
Trend povečanja števila prepovedanih prehodov meje je težko spregledati. Štajerci, ki živijo na meji s Hrvaško, so dvig števila ilegalnih prestopov meje čutili že v prvih mesecih letošnjega leta. Zakaj migranti izbirajo Policijsko upravo Maribor?

Iz Policijske uprave Maribor vsakodnevno poročajo o ilegalnih prestopih meje iz Hrvaške, v ponedeljek so na podlagi informacije domačinov prijeli najštevilčnejšo skupino, ki je nelegalno prestopila mejo na območju Štajerske letos, in sicer 73 tujcev. A to je le konica ledene gore.

Ileganih migrantov do avgusta že bistveno več kot lani vse leto

Na Policijski upravi Maribor smo preverili, kako je z nedovoljenimi prestopi državne meje na območju policijske uprave, kjer so za Mariborinfo potrdili, da se številka že nekaj mesecev dviguje. »Porast beležimo na območju vseh policijskih enot, ki mejijo z Republiko Hrvaško - Ormož, Gorišnica, Podlehnik,« odgovarja Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Policisti Policijske uprave Maribor so letos, do 18. avgusta, obravnavali 808 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Lani so jih v vsem letu obravnavali 489. Najbolj »mirno« leto je bilo leto 2017, ko so na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 217 primerov ilegalnih prehodov meje. 

»Glavni razlog za povečanje je v tem, da se je na hrvaškem ozemlju, del migrantskih tokov, ki je potekal v smeri Policijske uprave Koper in Policijske uprave Novo mesto, preusmeril na območje Policijske uprave Maribor,« pojasnjuje Šadl, a zakaj je do preusmeritve prišlo, ne razkriva.

Bi v ozadju lahko stal ostrejši nadzor na območju policijskih uprav Novo mesto in Koper? 

Iz katerih držav prihajajo prebežniki? 

Po podatkih Policijske uprave Maribor so številčno najbolj zastopani državljani Alžirije, saj so letos, do 18. avgusta, obravnavali že 151 oseb iz te severnoafriške države, medtem ko so lani mejo na nedovoljen način prestopili le trije Alžirci. 

Sledijo državljani Pakistana, ki so jih zabeležili 138, državljanov Iraka je bilo 122, državljanov Sirije 57.

Do 18. avgusta so na Hrvaško vrnili 398 prebežnikov, za mednarodno zaščito pa je v Sloveniji zaprosilo 378 migrantov.

Sprovajalci večinoma Srbi

Večina tujcev pride čez mejo s pomočjo sprovajalcev, ki pa pogosto uidejo roki pravice. Do sredine avgusta letos so mariborski policisti prijeli 27 posameznikov, ki sprovajali prebežnike čez državno mejo. »Vseh 27 je bilo privedenih na sodišče in zoper vseh 27 je odrejen pripor,« dodaja Šadl.

Sprovajalci so po podatkih mariborske polcije najpogosteje državljani Srbije, pogosto sprovajalci gre tudi za državljane Iraka, Irana ali Turčije, ki živijo v Evropski uniji.

Prav pregon tihotapcev nezakonitih migrantov je kot eno izmed prednostnih področij dela Policijske uprave Maribor navedel novi vodja sektorja mariborske kriminalistične policije Beno Meglič.

Spomnimo. Evropska begunska kriza je vrhunec doživljala konec leta 2015 in v začetku leta 2016. Tedaj je v le nekaj mesecih Slovenijo prečkalo več kot 400 tisoč migrantov, večinoma državljanov Sirije. Na območju Policijske uprave Maribor so v letu 2015 evidentirali 53.509 oseb, ki so na nedovoljen način pretopile državno mejo. V prvih dveh in pol mesecih leta 2016 pa kar 53.426 tujcev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Halozan (nepreverjen)

Policisti ki strazijo bodo ob dolgem cakanju radi posegli po dobrem Halozanu.

Starejše novice