Kako velik bi bil udarec za regijo, če Magna pade? Skozi očala gospodarstvenikov, ki si manejo roke ob multiplikativnih učinkih investicije, bi bila škoda neizmerna.

Štajerska gospodarska zbornica je na današnji okrogli mizi znova dala jasen signal predstavnikom Magne Steyr, da je pomen načrtovane investicije za gospodarski razvoj Štajerske izjemnega pomena. Postalo pa je jasno, kako močno se Magni mudi. »Med naročilom in med vstopom na trg določene države predstavlja za nas največ leto ali leto in pol,« je jasno dejal Dieter Althaus, podpredsednik Magna Europe. In ta čas za vstop na slovenski gospodarski trg se počasi izteka.

»Časovnica za Magno pogojuje, da imamo stroge postopke v zvezi z investicijo. Zaradi zadnji zavlačevanj vnašamo določeno mero tveganja v naš projekt,« je jasen projektni vodja novega obrata v občini Hoče - Slivnica David Adam.

Kot dober primer predstavniki Magne med drugim navajajo investicijo avtomobilskega giganta v Srbiji, kjer so proizvodnjo odprli v enem letu, zdaj pa jih bodo še širili. »Ko je postalo jasno, da bomo imeli polne kapacitete v Gradcu, smo takoj začeli z iskanjem nove lokacije pred letom in pol in tako je bilo relativno v kratkem času jasno, da je Slovenija v prvem izboru. Razloge smo že navedli, tukaj imate zelo dobro izobražene sodelavce, ste v bližini Gradca in imate odprto politično okolje,« ponavlja Althaus in pristavi, da potrebujejo veliko površino, kot je ta v občini Hoče - Slivnica, ker iščejo dolgoročno perspektivo.

A čas, ki ga ima Magna za vstop na slovenski gospodarski trg se počasi izteka. Kljub vsemu prvi mož slovenskih gospodarstvenikov Boštjan Gorjup, na vprašanje, kaj če investicija pade, suvereno odgovarja: »Ne bo padla, bodimo optimisti.«

Bo Magna pobegnila na Hrvaško ali Madžarsko?

Vse bolj pa je jasno, da se Magna spogleduje tudi s sosednjima Hrvaško in Madržarsko, kjer gradila nove proizvodne prostore v primeru večjih zapletov na naših tleh. »Saj tega se najbolj bojimo, v kolikor ne pride do investicije, se jaz bojim, da mi v roku desetih let ali pa še več ne bomo pritegnili nikakršnega novega investitorja,« priznava direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.

To bi lahko bil še večji udarec za regijo, predvsem skozi očala gospodarstvenikov, ki si manejo roke ob multiplikativnih učinkih investicije. »Lahko povem samo iz svojega primera Boscha v Zgornjesavinjski dolini - prihodki 350 milijonov, od tega dobi državni proračun direktno skoraj 50 milijonov evrov, približno 150 milijonov dobijo dobavitelji in pri katerih je pa še približno 1500 delovnih mest. In o podobnih številkah govorimo v primeru Magne,« navaja predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Kaj pa okolje?

Predstavniki Magne imajo odgovor tudi na okoljsko problematiko, ki jo izpostavlja slovenska javnost. »Evropa ima najvišje standarde, kar se okolja tiče in to velja tako za Slovenijo kot za Nemčijo in Avstrijo. Kdor dela v teh deželah, mora te standarde izpolnjevati v vseh državah Evropske unije,« zatrjuje podpredsednik Magna Europe in komentira tudi primer Kemisa: 

»Da kljub vsemu pride do primera kot v Kemisu, gre za vprašanje individualne odgovornosti v podjetju in monitoringa, ki so ga morda zanemarjali. Tudi sami v našem podjetju Magna smo si zadali visoke okoljske standarde. Da je temu tako, dokazuje, da Magna že leta deluje v Gradcu, sredi mesta praktično, in so izsledki monitoringa pozitivni.«

Da ali ne? Slovenija bo odločitev morala sprejeti v kratkem, investitorju namreč začenja teči voda v grlo.

Foto: Jan Rozman

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice