Bojan Požar je sporočil, da bosta z odvetnikom Francijem Matozem na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakonske podlage za Magnino investicijo v občini Hoče-Slivnica.

Bojan Požar in odvetnik Franci Matoz bosta na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica s predlogom za zadržanje zakona, je sporočil prvi. Gre za naložbo graške Magne Steyr, ki naj bi na tem območju sprva zgradila lakirnico. Kot je pojasnil Požar, bosta pobudo z Matozom vložila v imenu treh kmetov z območja Hoč, ki so neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in v Požarjevem imenu, ki je lastnik nepremičnine v občini Hoče-Slivnica.

V zakonu o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica je predvidena možnost razlastitve lastnikov zemljišč. Zakon tistim lastnikom, ki so prodali zemljišča občini Hoče-Slivnica, ali pa bi bili na podlagi zakona razlaščeni, v petih letih od uveljavitve omogoča nakup ali zakup kmetijskih zemljišč na območju mariborske upravne enote največ do površine, ki so jo prodali.

Investicija bi prinesla več kot tisoč delovnih mest

Vlada je že sklenila, da bodo dodelili 18,6 milijona evrov finančne pomoči za investicijo Magne Steyr, ki je del kanadske Magne International. Ta bi v prvi fazi zgradil lakirnico za avtomobilske karoserije in bi s tem zaposlil 404 ljudi, celotna investicija pa bi bila vredna skoraj 147 milijonov evrov. 

Magnini načrti so v določenih skupinah v lokalnem okolju naleteli na odpor, zaradi vladnih načrtov za razlastitev, načrtov za poseg v Rogoški gozd ter zaradi pomislekov glede onesnaženosti okolja. Med najbolj vidnimi nasprotniki investicije je prav Bojan Požar, ki bo danes torej vložil pobudo na ustavno sodišče. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice