Rezultati Poklicnega barometra 2019 kažejo, da bodo potrebe delodajalcev v prihodnjem letu presegle ponudbo na trgu dela pri velikem številu poklicev. Na širšem območju Ptuja primanjkljaj v kar 98 poklicnih skupinah.

V Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje so letos prvič izvedli raziskavo Poklicni barometer v vseh dvanajstih območnih službah, da bi preverili razmerje med ponudbo in povpraševanjem po 177 različnih poklicih v naslednjem letu.

Kvalitativna raziskava naj bi bilo v pomoč mladim, ki se odločajo o nadaljnjem šolanju ter brezposelnim in iskalcem zaposlitve za seznanitev s poklici, s katerimi bi si lahko izboljšali svojo zaposljivost. Med drugim pa je namenjena tudi kariernim svetovalcem, šolskim svetovalnim delavcem ter območnim službam in lokalnim uradom za načrtovanje strateških ciljev. 

V dvanajstih izvedbah je sodelovalo 82 notranjih svetovalcev in deset zunanjih strokovnjakov iz agencij za zaposlovanje in študentskega servisa. Kot so ugotovili, bodo v letu 2020 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela – kadrov bo torej primanjkovalo.

Rezultati raziskave so pokazali, da bo v prihajajočem letu na območju Slovenije v primanjkljaju 110 ocenjevanih poklicnih skupin. V ravnovesju jih bo 54, v presežku pa štirinajst.

Razlogi za primanjkljaje so različni – od pomanjkanja kandidatov v tem poklicu in premalo usposobljenega kadra do neprivlačnih delovnih pogojev, kot so nižja plača, neugoden delovni čas ali težko fizično delo, odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih. Nezanemarljivi pa so tudi strukturni dejavniki kot so invalidnost ali povprečna starost brezposelnih oziroma iskalcev zaposlitve.

V infografiki preverite, kateri poklici bodo v prihodnjem letu predvidoma v presežku, kateri v ravnovesju in kateri v primanjkljaju ter kaj so v ključni razlogi za slednje primere.

Na območju Ptuja bo primanjkljaj občuten v 98 poklicnih skupinah, v 38 bosta povpraševanje in ponudba uravnovešena, v 33 pa bodo predvidoma beležili presežek.

Poklice, razvrščene glede na primanjkljaj, ravnovesje ali presežek v območni službi Ptuj preverite v tabelah.

Preberite še

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

brezposeln s.p. (nepreverjen)

brezposelni lahko odprejo s.p. in so na razpolago za kakrsnokoli delo

Kaplja (nepreverjen)

Nekaj mora biti tukaj zelo narobe, če je veliko ljudi brez dela, državne institucije pa izjavljajo ena za drugo, da ni dovolj delavcev. To oboje enostavno ne gre skupaj.

Starejše novice