Še vedno zagotavljajo, da sedež Nove KBM ostaja v Mariboru.
V krajih, kjer sta imeli prej dve banki poslovalnice na razmeroma kratkih razdaljah, jih zdaj združujejo.

Nova KBM je februarja lani kupila državno Abanko in se z njo po pridobitvi zelene luči s strani bančnega regulatorja 1. septembra lani tudi združila. Združena banka se imenuje Nova KBM in ima sedež v Mariboru.

V krajih, kjer sta imeli prej dve banki poslovalnice na razmeroma kratkih razdaljah, jih zdaj združujejo.

To se je s 1. marcem zgodilo na Kocljevi ulici v Murski Soboti, kjer se je s ponedeljkom poslovalnica Nove KBM na Kocljevi ulici 11 preselila v poslovalnico na Kocljevi 16. 

»Omenjeni poslovalnici sta med seboj oddaljeni le nekaj metrov, zato ju združujemo. Iz istega razloga se 1. marca združujejo še poslovalnice Ljubljana 1 in Bežigrad, Tezno 1 in Tezno v Mariboru, Šoštanj in Velenje, Koper 1 in Koper, Kidričeva in Erjavčeva v Novi Gorici ter specializirano bančno okence v Slovenskih Konjicah s poslovalnico v Slovenskih Konjicah. Stranke smo o združitvi pravočasno obvestili,« pojasnjujejo v Novi KBM.

Odpuščanja, ko drugače ne gre

Že lani so sicer nekaj manjših poslovalnic po Sloveniji združili, prav tako so s poslovalnicami združili nekatera specializirana bančna okenca in umaknili nekatere bankomate. V Novi KBM stavijo tudi na digitalno bančništvo, kamor prehaja vse več komitentov. 

Kaj pa omenjena združitev poslovalnic pomeni za zaposlene? Kot so že napovedovali, bo zaradi združitve in integracije dveh bank, zmanjševanje števila zaposlenih potrebno zaradi podvajanja dela in avtomatizacije nekaterih procesov.

»Kjer je to mogoče, uporabljamo, kot v preteklosti, mehke metode ali prerazporeditve. Kadar to ni izvedljivo, si prizadevamo zagotoviti pogoje, ki so za zaposlene ugodnejši od zakonsko predpisanih. V takšnih primerih med celotnim postopkom sodelujemo in pregledno komuniciramo s sindikati,« zatrjujejo v Novi KBM.

Število zaposlenih bodo še bolj zmanjšali

Nova KBM sicer zmanjšuje število zaposlenih že od leta 2010. V obdobju, ko je bila banka še državna, se je število zaposlenih zmanjšalo za približno 80 na leto, v zadnjih petih letih pa za približno sto na leto. Gre za podatek samo za Novo KBM. Zaradi združevanja bo letos številka višja.

»Procesi optimizacije banke so stalen proces in bodo tudi v prihodnje skrbno premišljeni, saj zadovoljstvo naših strank in dostopnost banke ostajata ključna cilja, ki nas usmerjata pri načrtovanju in sprejemanju različnih poslovnih odločitev,« še pojasnjujejo v banki.

Po podatkih centralne banke je bančni sistem v Sloveniji lani ustvaril 450,3 milijona evrov dobička po davkih, kar je 15,1 odstotka manj kot predlani. Dobiček pred davki se je zmanjšal za petino in se ustavil pri 472 milijonov evrov. Na to je vplivala predvsem združitev Nove KBM in Abanke, saj bi bil brez tega enkratnega učinka dobiček manjši za več kot polovico.

Komentarji (1)

ptujčanka (ni preverjeno)

število zaposlenih bodo še bolj zmanjšali, saj ji je tako preveč !!

Starejše novice