Slika je simbolična.
V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Podrazličico omikrona BA.2 so potrdili pri osebi, ki prihaja iz območja Podravja.

Po besedah direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaše Žohar Čretnik še ni znano, če je nova podrazličica bolj kužna od prvotne koronavirusne različice omikron.

Po neuradnih podatkih naj bi dva primera podrazličice omikrona BA.2 potrdil tudi Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, je dejala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Žohar Čretnik.

Podatkov o razlikah v kužnosti med podrazličicama še ni

Doslej je v petem valu epidemije covida-19, ki ga zaznamuje koronavirusna različica omikron, prevladovala podrazličica BA.1.

Spomnila je, da je različica v Sloveniji postala prevladujoča v nekaj tednih, trenutno jo potrdijo v več kot 95-odstotkih vzorcev za PCR testiranje.

Enotnih podatkov o razlikah v kužnosti med podrazličicama še ni, je dejala.

»Seveda nas skrbi, ker vsaka nova različica predstavlja neko tveganje, ki ga je treba sproti ovrednotiti in seveda si ne želimo šestega vala epidemije, ki bi bil še hujši od petega,« je poudarila.

Nova podrazličica še že širi po svetu

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah.

Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

Starejše novice