Liderji političnih strank so podali izjave ob odstopu Šarca in vsi si vendarle ne želijo predčasnih volitev.

Napoved odstopa Marjana Šarca je presenetila slovensko politično javnost, Šarec je ob tem pozval na predčasne volitve, ampak veliko bo odvisno tudi od drugih prvakov in prvakinj političnih strank, ki zasedajo mesta v parlamentu.

Janša za predčasne volitve

Kot prvi se je oglasil vodja opozicije Janez Janša, ki je sprva nekoliko cinično komentiral odstop Marjana Šarca, nato pa v izjavi za medije povedal, da so predčasne volitve najboljša možnost. 

 

 

Židan ostro, SD za predčasne volitve

Predsednik državnega zbora in prvak Socialnih demokratov Dejan Židan se je na odstop odzval precej kritično in dejal, da je "najlažje oditi in pustiti nedokončane projekte". Po njegovih besedah se v stranki SD zavzemajo za predčasne volitve.

Levica z desnimi strankami ne bo sodelovala

V Levici odstop razumejo in se zavzemajo za predčasne volitve. Njihov vodja Luka Mesec je dejal, da so pripravljeni za sodelovanje z novo vlado, ampak le, če bodo imeli podobne cilje, ob tem je sodelovanje z desnimi strankami zavrnil.

Tudi Tonin ni za oblikovanje nove koalicije

Predsednik NSi Matej Tonin meni, da je to ena najrazumnejših potez Šarca v njenem mandatu. Po njegovem mnenju so predčasne volitve najboljša izbira, saj bi bilo oblikovanje nove koalicije težavno. Tonina se je drugače omenjalo kot alternativnega mandatarja v primeru oblikovanja desne vlade.

DeSUS pušča odprte možnosti

Novopečena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec pravi, da so v upokojenski stranki pripravljeni na vse, tudi na nove volitve. Več pa bo povedala po pogovorih znotraj stranke. Tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša je napovedal več pogovorov in aktivnosti na temo v prihajajočih dneh, možni pa so vsi scenariji. 

SMC bi novo vlado brez volitev

Bolj naklonjeni oblikovanju nove koalicije so v stranki SMC, saj je predsednik Zdravko Počivalšek povedal, da ni potrebe po novih volitvah. V stranki naj bi bili odprti za sodelovanje z vsemi stranmi.

Do Šarca kritična tudi Bratuškova

Kritična je bila tudi Alenka Bratušek, vodja SAB, ki meni, da se je Šarec odločil za politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala. Bratuškova je pozvala k čim hitrejšemu oblikovanju nove trdne vlade. 

Jelinčič bi Tonina za predsednika vlade

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je ob Šarčevem odstopu dejal, da si želi drugo vlado in ne predčasnih volitev, saj bi te bile na trhlih temeljih zaradi neustavnosti volilne zakonodaje. Jelinčič meni, da je kandidatov za novega mandatarja precej, pri tem pa je izpostavil kot možno rešitev Mateja Tonina. 

Šarec koalicijskih partnerjev ni seznanil, ker je resen politik

Šarec je po tiskovni konferenci še enkrat stopil pred novinarje in obrazložil, da nesoglasja znotraj njegove stranke oziroma ministroma niso vplivala na njegovo odločitev za odstop. Na očitke o tem, da so člani koalicije za odstop izvedeli iz medijev, pa je odgovoril, da zato, ker je resen politik. 

 

Predsednik SD in Državnega zbora Dejan Židan je še povedal, da bi se Državni zbor z odstopom predsednika vlade lahko seznanil že v sredo, do novih volitev pa bi lahko prišlo v drugi polovici aprila. Oglasili so se tudi iz gospodarstva, saj je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc dejala, da si želijo v gospodarstvu po Šarčevem odstopu končno prave reforme.

Komentarji (1)

STRPNEŽ (ni preverjeno)

Saj pa drugo od te vlade ni bilo pričakovati ,sami s sabo so se ukvarjali nobene prave reforme niso sprejeli ...........

Starejše novice