Ker je pri nas še vedno veliko govora o nizkih plačah v javnem sektorju, smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač. Na lestvici 50 največjih izplačil prevladujejo zdravniki, najvišja plača pa je znašala 16.933 evrov.

V Sloveniji se že nekaj časa dvigujejo glasovi o plačah v javnem sektorju, ki so po mnenju mnogih delavcev prenizke v primerjavi z zasebnim sektorjem. Kljub temu, da je javni sektor eden največjih delodajalcev v državi, so namreč plače pogosto kritizirane zaradi njihove nizke ravni

Plačni sistem v javnem sektorju je tako že dolgo časa predmet razprav, zaposleni v javnem sektorju pa se pogosto pritožujejo nad nizkimi plačami in neustreznim plačnim sistemom, ki po njihovih besedah ne nagrajuje truda in strokovnosti.

Ker se v zadnjem času pri nas vse glasneje razpravlja o plačah v javnem sektorju in trudu delavcev po zvišanju teh, smo preverili, kakšne so sploh plače v javnem sektorju in kdo v zadnjem mesecu sestavlja vrh največjih zaslužkarjev pri nas.

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v januarju letošnjega leta, razkrivajo, da je tokratna lestvica raznolika zaradi vključenih funkcij oziroma delovnih mest. Med njimi so tako zdravniki, specialisti, finančni svetniki, visokošolski učitelji in tudi asistenti.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden višji zdravnik specialist iz Splošne bolnišnice Izola, ki je januarja na svoj račun prejel najvišje nakazilo v javnem sektorju, in sicer 16.933 evrov.

Drugo mesto pripada zaposlenemu Finančne uprave Republike Slovenije, katerega plača je za funkcijo finančnega svetnika ter inšpektorja svetnika znašala 14.190 evrov.

Tretje mesto pa zaseda zaposleni v Osnovnem zdravstvu Gorenjske, ki je tam zaposlen kot višji zdravnik specialist oziroma zdravnik specialist in je januarja na račun prejel nakazilo visoko 13.994.

V prvi deseterici tudi zaposleni iz Ptuja in Maribora

Na lestvici po višini izplačil sledi višji zdravnik specialist iz Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, ki je hkrati zaposlen tudi v Zdravstveno reševalnem centru Koroške, ta je prejel izplačilo visoko 13.710 evrov, sledi višji zdravnik specialist zaposlen v Zdravstvenem domu Velenje, ki je prejel plačo visoko 13.685, ter višji zdravnik specialist iz Splošne bolnišnice Brežice, ki je prejel 13.675 evrov.

Prvo deseterico sestavljajo še višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (13.252 evrov), višji zdravnik specialist, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor (12.871 evrov), višji zdravnik specialist s Splošne bolnišnice Trbovlje (12.855 evrov) ter višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (12.838 evrov).

Vzhod Slovenije na lestvici zastopa tudi zdravnik oziroma zobozdravnik brez specializacije z licenco, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota in je januarja prejel 12.152 evrov plače. Nahaja se na 14. mestu po višini svojega izplačila.

Na 17. mestu se nato nahaja višji zdravnik specialist iz istega zdravstvenega doma s svojo plačo, ki je bila visoka 11.927 evrov, na 21. mestu višji zdravnik specialist iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor s plačo 11.736 evrov ter visokošolski učitelj Univerze v Mariboru, ki je hkrati zaposlen tudi v mariborski bolnišnici. Ta je prejel nakazilo visoko 11.687 evrov.

Komentarji (1)

Rene bolin (ni preverjeno)

Piloti, ti so pa reš družbeno koristni... To ne da ni pošteno, to bi moralo biti kaznivo.. za to bi vlada mora odstopit.. vojaški pilot v slovenij.. ???? 16 jurjov🤔🤔. In en s takim premoženjem se bo vsedel v letalo in taskirak svoje prestižno življenje... Nikoli nikdar,... No saj še ogrožen ni bil ampak hipotetično...

Starejše novice