Štiri milijone vredna obnova starega mostu čez Dravo, ki jo izvaja prekmurski gradbinec, je dodobra ohromila promet in zaradi dolgega roka za dokončanje del tudi razburila domačine.

Dela, ki jih izjava podjetje Pomgrad, bodo namreč potekala dolgih 14 mesecev. Kljub temu, da je na gradbišču trenutno le kakšnih 30 delavcev, na ministrstvu za infrastrukturo zatrjujejo, da dela potekajo po zastavljenih načrtih. In če gradbincem ne bo ponagajala huda zima, bi lahko promet po mostu stekel še pred prihodnjim poletjem.

Direkcija: »Vse poteka, kot smo načrtovali«

Puhov most je trenutno edini, ki na Ptuju povezuje oba bregova Drave. Zaprti stari most namreč že dober mesec dni obnavljajo. Kot pojasnjujejo z Direkcije z infrastrukturo, zaenkrat vse poteka, kot so načrtovali:

»Ni bistvenih odstopanj, ne od projektnih rešitev, ne od terminskega plana in ne plana finančne realizacije, meni Tomaž Willenpart z Direkcije.

Dela še niso vidna, so pa precej umazana

V prvem mesecu od začetka del je bilo največ pozornosti posvečene statiki mostu in takšna dela opravljajo tudi pod vodo. Pomgradov odgovorni vodja gradbišča Bogdan Rojs razlaga, da ponoči delajo tudi s potapljači, pod vodo namreč vrtajo sidra za stebre. Tudi druga dela še sicer niso najbolj vidna, so pa precej umazana. 

Zvonko Jerebic s svojim sodelavcem čisti notranjost betonske konstrukcije. V več kot sto komorah sta našla za skoraj pol metra umazanije:

»Jajca, mrtvi golobi in vsega vraga se je našlo. Tudi veje in drugo rastlinje, ki so ga imeli za gnezda.«.

A prav v notranjosti se skriva bistvo rekonstrukcije. V most bodo namreč vgradili 40 odstotkov novih nosilnih kablov.

»Most bomo ojačali. S tem pa ne bomo le sanirali, ampak tudi rekonstruirali in s tem spremenili statično zasnovo mosta,« pravi Gorazd Brdnik, vodja gradbišča.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice