Izvršni odbor DeSUS predlaga svetu stranke odhod iz koalicije Janeza Janše in da podprejo predsednika stranke Karla Erjavca za mandatarja morebitne nove vlade.

Če bodo člani sveta DeSUS danes izglasovali odhod iz koalicije, je odprto vprašanje, kako bodo ravnali strankini poslanci oziroma ali bodo odločitev spoštovali

Poslanci DeSUS so namreč poleg poslancev SMC ključni za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB. Erjavec je možen kandidat za mandatarja.

A tudi po zadnjih informacijah ni izključeno, da bi se del poslancev DeSUS v primeru odločitve sveta stranke za odhod iz Janševe koalicije odločil za samostojno pot. Poslanci namreč večkrat izpostavijo, da jih v aktualni vladi motijo nekatere premierjeve poteze, ki razburjajo javnost, a da so zadovoljni z izpolnjevanjem koalicijskega sporazuma in zahtev DeSUS, poroča STA.

Štirje poslanci DeSUS so tudi stopili na zavoro, ko je Erjavec le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika stranke predlagal odhod iz vlade. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob prihodu na današnje zasedanje organov stranke povedal le, da danes ne pričakuje nič novega. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dejal, da ne ve, ali bodo poslanci spoštovali voljo stranke, a predvideva, da bodo.

Kako se bo odločil svet stranke, bo znano v prihodnjih urah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice