Večina odpuščenih v Talumu je starejših, ki naj bi v času prejemanja nadomestila za brezposelnost izpolnili pogoje za upokojitev. Aluminij je ena izmed ključnih surovih v zeleni transformaciji Evrope, a ga v Sloveniji verjetno ne bomo več proizvajali.

Delavci v Talumovi proizvodnji aluminija so že nekaj časa vedeli, da elektroliza prinaša velike izgube. V zadnjem letu in pol so kar trikrat zmanjšali proizvodnjo, od januarja naprej je delalo le 11 izmed 160 elektroliznih celic.

»Vendar smo upali, da se bo kljub temu našlo neko rešitev, da se elektroliza ne bi zaprla. Kljub temu glede na ekonomsko situacijo in ceno električne energije se je pač uprava odločila, da bo sledila tem ukrepom,« je danes dejal predstavnik Sindikata SKEI v Talumu Igor Jeza.

Proizvodnja delala z izgubo, državna pomoč premalo

Državni ukrepi za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energije so bili za Talumovo proizvodnjo aluminija enostavno premalo.

Uprava kidričevskega podjetja, pa si ni mogla privoščiti, da bi proizvodnjo, ki dela izgubo, še naprej držala pri življenju.

»Izgube so tako velike, da bi lahko samo zaradi teh izgub ogrozili poslovanje celotnega podjetja in zato smo sprejeli to odločitev,« je dan po objavi informacije o odpuščanju povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

Denarno nadomestilo odvisno od delovne dobe

Brez dela bo od sredine aprila ostalo 189 delavcev, skoraj sedemdesetim bodo ponudili nove pogodbe za druga delovna mesta v Talumu, 120 pa jih bo prejelo odpoved in se bodo lahko prijavili v evidenco brezposelnih.

»Vsem pripada denarno nadomestilo, odvisno od delovne dobe oziroma od tega, če so že kdaj denarno nadomestilo koristili,« je pojasnil vodja urada za delo Ptuj Miran Murko.

Na upokojitev bodo počakali na zavod, za odpravnine tri milijone

Talum bo za odpravnine porabil predvidoma tri milijone evrov. Večinoma gre za starejše delavce, ki naj bi v času prejemanja nadomestila za brezposelnost tudi izpolnili pogoje za upokojitev. 

»Upam, da bodo preživeli to obdobje čimbolj brez stresov in s svojimi stroški preživeli ta čas do upokojitve,« je dejal sindikalist Igor Jeza.

Odločitev so v Kidričevem sprejeli sami

Čeprav bo povpraševanje po aluminiju v prihodnje zagotovo naraščalo, saj gre za ključni material evropskega zelenega dogovora, njegova proizvodnja iz Slovenije izginja. Tako kot so bili v Kidričevem pri reševanju težav prepuščeni sami sebi, so tudi odločitev o zaprtju elektrolize sprejeli brez vlade.

»Nobenega blagoslova ni bilo. Po zakonu o gospodarskih družbah je menedžment in poslovodstvo tisto, ki sprejema tovrstne poslovne odločitve in mi smo v preprečitev škode, ki bi jo povzročali s tem, da bi nadaljevali pod takimi pogoji, to odločitev sprejeli sami,« je dodal prvi mož Taluma.

Delodajalci so že klicali na zavod za zaposlovanje

Odpuščeni delavci, ki se še ne bodo upokojili in bodo želeli iskati novo službo, pa očitno pri tem ne bodo imeli težav.

»Že takoj, ko je prišla prva neuradna informacija o tem, da se bo v Talumu odpuščalo, se je na nas obrnilo kar nekaj delodajalcev, ki so želeli, da jim posredujemo informacijo ali celo že te delavce,« je povedal Miran Murko iz ptujskega urada za delo.

Proizvodnjo bodo v prihodnje zelo težko obudili, se MLM seli v Kidričevo?

Ob ukinitvi elektrolize bodo v Talumu zmanjšali še proizvodnjo drogov, a bodo zaradi drugih dejavnosti, kjer je zaposlenih več kot 1300 delavcev, ohranili 85 odstotkov obsega poslovanja, ki naj bi bilo tudi letos pozitivno. 

Del opreme za elektrolizno proizvodnjo aluminija bodo v Kidričevem sicer konzervirali, a tudi če bodo v prihodnje cene elektrike ugodnejše, bo ponovni zagon proizvodnje velik zalogaj.

»Ko se enkrat takšni procesi, ki so zelo specifični in znanja zelo specifična in jih v tem področju Balkana več ni, izgubijo iz podjetja, jih je prakitčno nemogoče dobiti nazaj,« je poudaril Drobnič.

Talum bi lahko v prihodnje prevzel Mariborsko livarno Maribor in morda proizvodnjo preselil v Kidričevo. Za Slovenski državni holding, ki je lastnik livarne in v imenu Elesa upravlja s Talumom, namreč pripravljajo predstavitev možnosti strateškega povezovanja.

Starejše novice