Slika je simbolična.
Med 8. in 14. februarjem bodo policisti poostreno nadzirali tovorna vozila in avtobuse.

S ponedeljkom se je začel enotedenski nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, ki ga bodo policisti izvajali vse do nedelje.

Posebna pozornost nad prehitevanjem na avtocestah

Nadzor bo evropsko usklajen in bo pod skupnim imenom Truck & Bus potekal v večini evropskih državah hkrati.

Policisti bodo posebno pozornost tudi tokrat namenili morebitnim kršitvam v zvezi s prehitevanjem tovornih vozil na avtocestah, prekoračitvami časa trajanja vožnje in prevažanjem tovora oziroma preobremenjenostjo vozil, ob tem pa tudi kršitvam zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti in uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter drugim kršitvam, ki so pri voznikih tovornih vozil najpogostejše.

Z akcijo želijo povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, zato jih ob tej priložnosti znova opozarjajo, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti.

Poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi bo v letošnjem letu potekal tudi med 19. in 25. julijem ter med 11. in 17. oktobrom. Akcija je usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Policisti voznikom tovornih vozil in avtobusov svetujejo, da ves čas vozijo zbrano, so pozorni na vožnjo  in ne uporabljajo mobilnih telefonov. Med vožnjo naj obdržijo ustrezno varnostno razdaljo, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajo naj predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. 

“Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom več desettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo,” svetujejo na policiji.

Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripet voznik za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet tovor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice