Foto: Jure Banfi
Ptujska mestna občina ni le to. Je tudi občina, kjer ima kmetijstvo pomembno vlogo. Vsako leto zato izberejo posameznike, ki se tradiciji in življenju na vasi ne odpovejo.

Nagrado za kmetijo leto Mestna občina Ptuj podeljuje že čez dvajset let. Z njo se celo ne more pohvaliti nobena druga mestna občina v Sloveniji. 

»Pomembno delo opravljate. Upam, da vam bo tudi prihodnost naklonjena, da boste lahko to svoje poslanstvo opravljali tudi vnaprej,« je prisotne, tudi nekaj nekdanjih dobitnikov te nagrade, nagovorila županja Nuška Gajšek. 

Izjemnega pomena nagrade za ptujsko območje pa se je dotaknil tudi Andrej Rebernišek, sicer predsednik ocenjevalne komisije in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. 

Izzivi, s katerimi se kmetije srečujejo, so stalnica. Od suše, do naravnih katastrof, draginje, pa slabih ekonomskih razmer. Rebernišek ob tem izpostavi vnemo, pomen skupnosti in - nenavsezadnje - pomen samega kmetijstva za družbo. 

»Ne bi bila lepa taka Slovenija, če vas kmetov ne bi bilo,« poudari Rebernišek. »Včasih celo vidimo tablo prepovedi vožnje s traktorjem. Halo? Kam smo prišli kot družba, jaz rečem. Kdo bo tem, ki se priselijo na podeželje plužil pozimi, če traktorji plužijo, mi pa damo znak prepovedi vožnje s traktorjem. Družba kot takšna - govorimo eno, delamo drugo,« razlaga Rebernišek, sicer tudi vidni član vinogradnikov. 

Letos počaščeni Fuksi iz Krčevine pri Vurbergu in Lenarti z Mestnega vrha 

V Domu krajanov Grajena pa so letos slavnostno razglasili nagrajence že tradicionalne prireditve Mestne občine Ptuj. 

Nagrado za ohranjanje tradicije življenja na vasi in ohranjanje arhitekturne dediščine je prejela kmetija Fuks iz Krčevine pri Vurbergu. Oni se sicer ukvarjajo tudi z ovčerejo. 

Kmetija leta pa je letos postala Kmetija Lenart. Ukvarjajo se s pridelavo in predelavo mleka, obdelujejo kar 115 hektarjev zemlje, na kmetiji pa izdelujejo tudi mlečne izdelke. 

Hiška, v kateri živijo Fuksi, bi naj stala že od davnega leta 1824. Monika Fuks, hči, ki je prevzela nagrado je dejala, da se družina ni zavedala, kako dolgo hiša že stoji. V zavidanja vredni podobi so jo tako ohranjali že skoraj dvesto let. 

V hiši Fuksovih sicer živijo oče Zlatko, mama Karla ter otroka Monika in Kristjan, do nedavnega pa je v hiši živel tudi sin Alen, ki je na svojem. 

Laskavi naziv kmetije leta letos Lenartovim z Mestnega vrha 

Za kmetijo skrbi cela družina. Babica Ana še opravlja gospodinjska dela in opravlja male živali, vinogradnik Franc in gospodinja Marica, prevzemnik sin Dominik in Anja pa s hčerama Lucijo in Meto nadaljujeta družinski posel in tradicijo. 

Priznanje, pa so dobili že drugič. Dobila sta ga že mama in oče, druga počastitev pa je tako poklon še Dominiku in Anji Lenart. 

»Pravim, da smo na najlepši strani Mestnega vrha, kjer si roko podata mesto in vas. Smo zadnji v mestu in prvi na vasi,« v šali pove Dominik. 

Ste vedeli, da je na Kmetiji Lenart odraščal tudi poslanec Jožef Lenart? Tudi njega so, ob prejemu nagrade za kmetijo, na kateri je sam preživel otroštvo, prevzela čustva. Vesel in zadovoljen je, da se tradicija ohranja. 

Komentarji (1)

PTUJČAN (ni preverjeno)

Toti Rebernišek pa se tudi povsod štuli zraven. Oddahni si malo in še koga drugega spusti pred fotoaparat...

Starejše novice