Občinski sveti občin Spodnjega Podravja so novembra sprejeli sklepe, s katerimi so se zavezali k zagotovitvi dogovorjenih zneskov za začetek gradnje ptujskega urgentnega sveta.

Novembra so občinski sveti občin Spodnjega Podravja potrdili sklepe, s katerimi so se zavezali k zagotovitvi dogovorjenih zneskov za pričetek gradnje urgentnega centra na Ptuju. Kot kaže, to Ministrstvu za zdravje ne zadošča, saj zahtevajo zagotovitev denarja s sprejetjem proračunov, kar pa v regiji vidijo kot novo zavlačevanje, poroča STA.

Ministrstvo za zdravje je za STA že novembra pojasnilo, da morajo občine v skladu s konzorcijsko pogodbo za sofinanciranje urgentnega centra, s katero se je 19 občin zavezalo bolnišnici prispevati del denarja v višini 300.000 evrov, vsaka posebej s slednjo skleniti pogodbo o sofinanciranju.

Občine so se skupaj z bolnišnico zavezale, da bo pogodba sklenjena do konca letošnjega leta oziroma po uveljavitvi proračuna za prihodnje leto. 

V začetku decembra so občine ministrstvo obvestile o sklepih občinskih svetov je župan Mestne občine Ptuj, Miran Senčar po zadnjem kolegiju županov bil prepričan, da to zadošča ter da ni več razlog, da se projekt ne bi pričel, a je sedaj projekt ponovno obstal na mrtvi točki.

Na Ministrstvu za zdravje vztrajajo pri zahtevi in dodajajo, da iz sedmega člena konzorcijske pogodbe izhaja obveza občin, da bodo dogovorjena sredstva vključile v svoje proračune. S postopkom oddaje javnega naročila izvedbe del bodo pričeli, ko bodo izvedeni vsi postopki. V skladu z novelacijo investicijskega programa pa to načrtujejo v roku leta dni.

Ptujski župan je nad interpretacijo ogorčen in dodaja, da je sprenevedanje ministrstva preseglo vse meje. Po mnenju Senčarja gre za nesprejemljivo zavajanje vseh občin iz Spodnjega Podravja, ki so zbirale denar, vseh podjetji, ki so priskočile na pomoč, kakor tudi vseh prebivalcev regije, poroča STA.

»To razumemo kot igranje z življenji naših občanov, ki si zaslužijo popolnoma enako zdravstveno oskrbo kot v ostalih delih Slovenije. Nenehno izmišljanje novih zahtev kaže najmanj na nekorekten in mačehovski odnos do ljudi tega dela Slovenije. Kaže na to, da nas ministrica za zdravje očitno želi še enkrat prepeljati žejne čez vodo,« je povedalSenčar.

Ptujski župan je napovedal, da bodo ministrici poslali odločno in ostro protestno pismo, v katerem bodo zahtevali, da jim še enkrat jasno odgovori na vprašanje, ali urgentni center na Ptuju bo ali ne. Če ne bomo dobili pozitivnega odgovora, pa bomo vsi župani Spodnjega Podravja prišli na ministrstvo za zdravje in tam vztrajali tako dolgo, da bodo želeli odgovor tudi dobili, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice