Slika je simbolična.
Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so ravnateljem srednjih šol na današnji konferenci predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov.

»Na podlagi izkušenj v Angliji, Avstriji, Češki, Nemčiji in na podlagi stroke smo presodili, da je najprimernejši in najbolj učinkovit ukrep, da se to izvaja v šolah,« je povedal minister Janez Poklukar. 

Po napovedih zdravstvenega ministra, bodo s prostovoljnim samotestiranjem dijakov pričeli v drugi polovici aprila, in sicer 16. aprila. 

Dodaja, da ni večjih zadržkov, da ne bi mogli samotestiranja pravilno in zadostno izvesti v šolah. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

Šole bodo v prihodnjih dneh prejele tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Poklukar je prepričan, da bo samotestiranje, katerega glavni namen je zagotovitev odprtih šol do konca leta, dobilo v naslednjih dneh in tednih iz dneva v dan več privržencev. 

Tudi šolska ministrica Simona Kustec meni, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje povečalo. Šole so namreč po navodilih ministrstva pri dijakih in učencih tretjega triletja osnovnih šol preverile, koliko bi se jih bilo pripravljenih samotestirati.

Anketa je pokazala, da bi se za to odločilo le približno 22 odstotkov učencev tretjega triletja in okoli 18,5 odstotka srednješolcev.

Samotestiranje tudi za študente? 

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, je pojasnila, da so se danes sestali tudi s predstavniki študentov in različnimi ministrstvi. Eden izmed predlogov je bil, da bi bili hitri antigenski testi obvezni za študente – tako za bivanje v študentskih domovih, kot tudi za obiskovanje predavanj oziroma opravljanje vaj. 

Logarjeva pojasnjuje, da je ukrep zaenkrat še v fazi usklajevanja, tako da so tukaj odprte še različne možnosti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice