Od srečanja predsednikov slovenske in madžarske vlade imata veliko pričakovanj predvsem manjšini na obeh straneh meje.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes na uradnem obisku na Madžarskem. Povabilo za obisk je prišlo od predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, to pa je tudi prvo uradno srečanje zdajšnjih predsednikov vlad. Na mizi bodo aktualne teme, od gospodarskega sodelovanja, migracij, dvostranskih odnosov do dogajanja v Evropski uniji. 

Manjšine z velikimi pričakovanji

Šarec se bo srečal tudi s Slovenci, ki živijo na Madžarskem. Teh je približno 5000, od tega jih okoli 3000 živi v Porabju. Od srečanja predsednikov vlad imajo velika pričakovanja.

Erika Köleš Kiss, zagovornica Slovencev na Madžarskem pravi, da sta sodelovanje in spoštovanje med državama bistvena.
 

»Za nas je pomembno, da matična domovina poskrbi za zamejske Slovence, in to s politiko in gospodarskim življenjem, kar pa ni mogoče brez sodelovanja druge države.«

Kdo naredi več za svoje manjšine?

Köleš Kisseva pričakuje, da bo razvojni program, ki so ga sestavili lansko jesen in je pred madražarsko vlado, zdaj dobil nov pogon. Upa tudi, da bo obisk Šarca na Madžarskem pripomogel k boljšemu gospodarskemu razvoju v Porabju, saj si želijo, da bi mladi ostali v Porabju, za kar so pa potrebna delovna mesta in dobre možnosti za življenje.  

Katera država naredi več za svoje manjšine, je po besedah Köleš Kisseve težko povedati, a dodaja, da Madžarska v zadnjih letih zelo dobro skrbi za vse.

»Mi smo v primerjavi s prekmurskimi Madžari zaostali, upam, da bo tudi ta obisk spremenil tudi to.«

Čeprav Slovenija skrbi za svoje zamejce, pa so Slovenci na Madžarskem po besedah Köleš Kisseve vedno čutili, da dobijo manj pozornosti kot zamejci v Avstriji ali Italiji.

Spoznavanje sosede prek turizma

Od obiska pa si ne obetajo samo Slovenci na Madžarskem, ampak tudi madžarska manjšina pri nas. Narodnostni poslanec Ferenc Horvath upa, da bo srečanje potekalo v pozitivnem vzdušju za obe državi in bo za obe narodni skupnosti prineselo veliko pozitivnega.

Po besedah Horvatha je bilo sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko v preteklih letih zelo dobro, a zaradi volitev v obeh državah ni več tako intenzivno. 

»Upam, da se bo tempo po tem obisku povečal, da bo čim več meddržavnih srečanj na najvišji ravni, saj imata Slovenija in Madžarska veliko skupnih interesov.«

Madžarska je sicer šesti največji zunanjetrgovinski partner Slovenije. Vrednost blagovne menjave med državama je lani presegla dve milijardi evrov, kar pomeni več kot 9-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Slovenija je lani iz Madžarske uvozila za 1,141 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 877 milijonov evrov.

Šarec bo Madžarsko obiskal v družbi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, s katerim se bosta udeležila posebne prireditve za promocijo slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. In ravno turizem je po mnenju narodnostnega poslanca Horvatha priložnost, da bi Slovenci bolje spoznali Madžarsko in obratno. 

»Opažam, da se je v zadnjih letih v turizmu zgodil premik. Upam, da se bo to nadaljevalo, saj imata državi veliko turističnega potenciala.«

Stiki med najvišjimi predstavniki obeh držav niso redkost. Februarja sta predsednika obeh parlamentov Dejan Židan in Laszlo Köver skupaj obiskala Slovence v Porabju in Madžare v Prekmurju. 

»Vsi ti obiski nam nekaj prinesejo,« sklene Köleš Kisseva.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice