Premier Marjan Šarec se je odzval na navedbe predsednika SLS Marjana Podobnika, ki je dejal, da so s strani vlade prejeli zagotovila glede odstrela zveri in zaščite imetja kmetov. Njegove besede je označil za 'larifari'.

Podobnik je na Kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni danes zatrdil, da so s strani visokega predstavnika vlade prejeli zagotovila o podpori njihovim zahtevam s strani pristojnih ministrstev za kmetijstvo in okolje.

Prva od teh naj bi zadevala spremembo trenutne ureditve, ki bo omogočala odstrel najnevarnejših volkov, druga pa zagotovitev finančnih nadomestil za kmete v okoljih, ki so najbolj obremenjena z zvermi.

»Šlo naj bi za okrog 150 evrov na hektar kmetijskih površin in 100 evrov na hektar gozdnih površin na leto,« je dejal Podobnik. 

Prav tako naj bi lovci prejeli ustno zagotovilo, da trenutno veljavnih visokih kazni za primer napačno odstreljenega volka pristojni ne bodo izvrševali. Za danes napovedanega protestnega shoda in drugih predvidenih aktivnosti zato niso izpeljali. 

Sindikat edini sogovornik vlade

Toda navedbe Podobnika premier Šarec zdaj odločno zavrača. Po pisanju STA ocenjuje, da do shoda ni prišlo, ker je prevladala zdrava pamet oziroma so ljudje uvideli nesmiselnost početja. Kot je dodal, je edini vladni sogovornik Sindikat kmetov Slovenije, s katerim poteka dober dialog.

Lovci in intervencijska skupina zavoda za gozdove naj bi izvedla odstrel volkov, s čimer bodo populacijo zveri spravili na normalno raven. Poudaril pa je tudi, da ne bo dovolil da bi kdo na račun kmetov ali vlade lezel nazaj v slovensko politiko.

SLS: Predsednik vlade Šarec želi umakniti dane vladne obljube

V SLS so v sporočilu za javnost medtem zapisali, da želi predsednik vlade Šarec umakniti dane vladne obljube:

"V SLS smo čutili, da ima vlada resne probleme z organizacijo, nismo pa verjeli, da so stvari tako kritične, da predsednik vlade in pristojni ministri ne vedo drug za drugega, s kom se kdo dogovarja in to v imenu celotne vlade. Kljub temu nam ni žal, da smo predstavniku vlade verjeli, da govori tudi v imenu predsednika vlade in ni nam žal, da smo z odpovedjo protesta omogočili normalno otvoritev sejma. Razumemo, da so se morda samo ustrašili kmečkega protesta in po naši odpovedi umaknili obljube. Če se bo pokazalo, da predstavnik vlade ni govoril v imenu vlade oz. zahteve ne bodo izpolnjene, bomo 19. septembra 2019 pokazali kdo vse lahko predstavlja kmete in slovensko podeželje."

Kmetov le niso uspeli mobilizirati?

Po nekaterih informacijah do protesta danes sicer naj ne bi prišlo zaradi neuspešne mobilizacije kmetov, zagotovilo, na katerega so se sklicevali v stranki, pa naj bi tako služilo zgolj kot izgovor. Podobnik je glede 'visokega predstavnika', ki je domnevno dal zagotovilo, vsekakor bil skrivnosten, poimenoval ga je le kot 'prenašalca dobrih novic'.

So pa v stranki že danes za četrtek, 19. septembra, napovedali velik protestni shod pred vlado in morda tudi na kakšni drugi lokaciji, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice