Študenti bodo danes pričeli z aktivnostmi, s katerimi bodo opozorili na ignoranco vlade Republike Slovenije do mladih pri sprejemanju ukrepov za lajšanje posledic epidemije novega koronavirusa.

Študentska organizacija Slovenije poudarja, da ukrepi, ki jih vlada sprejema za zajezitev negativnih posledic epidemije, ignorirajo celotno družbeno skupino mladih. »Tisto skupino, ki jo politiki tako radi pokroviteljsko naslavljajo, ne le pred volitvami. Da na mladih svet stoji pa ne bi vedeli, če pregovor ne bi obstajal,« pravijo v Študentski organizaciji Slovenije.

Pri tem dodajajo, da so ukrepi, sprejeti za mlade, v korist lastnikom zasebnih visokošolskih zavodov, ne študentom, v korist zasebnim zdravstvenim ustanovam, ne dijakom in študentom, ki v njih delajo brezplačno ali za minimalno urno postavko.

Prav tako so po njihovih besedah v korist lastnikom stanovanj, ne mladim, ki morajo plačevati najemnino, v njih pa ne morejo bivati, v korist delodajalcem, ki študentsko delovno silo brez nadomestila zaradi okužbe na delovnem mestu izrabljajo v korist lastnega zaslužka in v korist državnemu proračunu, ki stroške omejitev gibanja, prehrane in bivanja prenaša na mlade in njihove družine

Študenti izgubili več, kot dobili

Študentska organizacija Slovenije je v času od razglasitve epidemije marca letos vladi in državnemu zboru v sprejem predlagala 39 ukrepov, ki bi študentom in njihovim družinam olajšali čas epidemije. Vendar je organizacija s strani pristojnih ministrstev le redko prejela odziv, ta pa je bil praviloma negativen

»Med drugim ni bilo uveljavljeno nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela, dodatek za dijake in študente, ki delajo s covid bolniki, stroški plačevanja najemnin za stanovanja, ki jih mladi ne smejo koristiti, ostajajo na njihovih plečih ...« poudarjajo v Študentski organizaciji Slovenije.

Za študente sta bila tako sprejeta le dva konkretna predloga organizacije s finančnimi posledicami, in sicer enkratni dodatek, za katerega je bilo namenjenih okoli 7 milijonov evrov ter podaljšanje subvencionirane študentske prehrane poleti, za kar je bilo namenjenih 173.000 evrov. 

»Na drugi strani so študenti izgubili več, neposredno v korist proračuna Republike Slovenije, kot dobili. Samo zaradi onemogočenega izvajanja subvencionirane študentske prehrane je država privarčevala slabih 5, na račun zmanjšanja financiranja študentskih organizacij pa še dodatna 2 milijona evrov. Študentom ta vlada tako ni namenila nič,« meni Študentska organizacija Slovenije.

»Nesprejemljivo, da s podobnimi ukrepi država mladim ne pomaga«

Študenti so v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg opravljenega študentskega dela se je v letu 2020 znižal za okoli 30 odstotkov, s čimer se je bruto prihodek dijakom in študentom zmanjšal za 75 milijonov evrov

Glede na to, da so od študentskega dela najbolj odvisni študenti z visokimi stroški študija, je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti, navajajo v organizaciji, ob tem pa v organizaciji izpostavljajo, da vlada sprejema ukrepe za ciljne skupine, ki imajo v vladi očitno močnejše zastopnike.

Pri tem Študentska organizacija Slovenija omenja temeljni mesečni dohodek za samostojne podjetnike v višini 1100 evrov na mesec za oktober, november in december 2020. Temeljni dohodek za samozaposlene v kulturi, ki imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz proračuna Republike Slovenije, ki znaša 700 evrov na mesec. 

Poleg tega tudi temeljni dohodek za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in znaša 940 evrov na mesec, temeljni dohodek za verske uslužbence, ki znaša 700 evrov na mesec in je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov in tudi izredni dodatek za upokojence, za katerega so letos upravičeni že drugič.

Pri tem poudarjajo, da sprejete ukrepe in dodatke pozdravljajo, vendar menijo, da pri tem pozabljajo na mlade, predvsem študente in dijake. »Vendar pa ob tem, da ukrepi študentom, tako kot ostalim družbenim skupinam, ne nazadnje tudi upokojencem z uveljavitvijo obveznega upokojevanja, onemogočajo opravljanje dela in zagotavljanja lastnega prihodka, je nesprejemljivo, da s podobnimi ukrepi država mladim ne pomaga,« dodajajo v Študentski organizaciji Slovenije.

Študenti ne izključujejo niti izvedbe stavke

Iz že omenjenih razlogov Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije pravi, da bodo slovenske študentske organizacije na podlagi skupne odločitve pričele z izvajanjem pritiska na vlado Republike Slovenije.

»Glede na to, da dobronamerno sporočanje in pozivanje odgovornih k sprejemu potrebnih ukrepov ni prineslo rezultatov, bomo z današnjim dnem pričeli z izvajanjem protestnih aktivnosti, s ciljem, da vlada prične reševati državo in njene državljane, ne pa lastnih frustracij,« poudarja Peran. 

Tako napovedujejo vložitev lastnega predloga zakona za urejanje položaja mladih in študentov, ne izključujejo niti izvedbe stavke.

»Današnja mladina noče postati zavržena generacija, zato se bomo skupaj s partnerji in vsemi mladimi aktivirali. Trenutni predsednik države Pahor je leta 2010 kot predsednik vlade, študentom povedal, da s svojo plačo preko 3000 evrov ne more preživeti meseca, zato ga danes sprašujem: kako naj študent preživi deset mesecev s 150 evri?« se še sprašuje Peran. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Diskriminacija… (nepreverjen)

24ur com/novice/slovenija/sodni-svet-razresil-predsednico-kranjskega-sodisca-janjo-roblek

proti-muslimanske mahinacije

Starejše novice