V Trgovinski zbornici Slovenije pravijo, da pozdravljajo vse ukrepe vlade za zajezitev pandemije, a izpostavlja problem že skoraj šestmesečnega zaprtja neživilskih prodajaln.

Trgovinska zbornica Slovenije glede na zadnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričakuje, da bo del neživilske trgovine lahko ponovno odprt za potrošnike.

Predlagajo tudi, da se trgovini z neživili in za vse blagovne skupine, takoj ko je možno, omogoči opravljanje dejavnosti vsaj po regijskem kriteriju, kjer je epidemiološka slika ugodna. 

»Ker bo od ukrepov v PKP8 v veliki meri odvisno, ali bodo trgovci, ki ne smejo v celoti ali delno poslovati lahko preživeli, Vlado Republike Slovenije ponovno pozivamo, da z vladnim odlokom v celoti ali deloma zaprtim podjetjem, povrne 100-odstotni znesek fiksnih stroškov in vsaj delno povračilo izgube prihodka za vsak dan zaprtja od vključno razglasitve pandemije covid-19 v marcu 2020 in dalje,« pozivajo v trgovinski zbornici.

Želijo si, da bi povračilo fiksnih stroškov v celoti in izpad prihodka bila zagotovljena vsaj dejavnostim, ki bodo lahko odprte šele v oranžni fazi sproščanja ukrepov. 

»Drži, da se z vladnimi ukrepi povrne vsaj manjši del omenjenih fiksnih stroškov, vendar to po mnenju trgovcev ne zadošča, prav tako so že počrpane vse njihove rezerve. S celotnim povračilom fiksnih stroškov bi prizadetim podjetjem vlada zagotovila njihovo preživetje in ohranila glavnino delovnih mest, ki jih je v tej dejavnosti preko 100.000,« opozarjajo. 

Trgovinska zbornica Slovenije je skupaj z drugimi delodajalskimi organizacijami na vlado naslovila tudi dva predloga glede nevtralizacije dviga minimalne plače v letu 2021.

Prvi prioritetni predlog trgovinske zbornice je bil, da se razlika predvidenega dviga minimalne plače izplača v obliki kriznega dodatka, drugi predlog, ki se mu je trgovinska zbornica pridružila, pa subvencioniranje celotnega dviga s strani države. 

»Kot pa je razumeti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nobeden od predlogov za vlado ni sprejemljiv in vse kaže, da bodo delodajalci morali pokriti dobršen del povišanja minimalne plače. Bojazen, da se bo število brezposelnih še povečala, se žal s tem uresničuje,« so še zapisali.

SDTS: Skoraj šestmesečno zaprtje neživilskih trgovin bo pripeljalo do socialnega zloma v najbolj ogroženih skupinah

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije medtem opozarjajo na socialni zlom v najbolj ogroženih skupinah zaposlenih z minimalno plačo, do katerega naj bi pripeljalo skoraj šestmesečno zaprtje neživilskih trgovin.

»Osebne in finančne stiske ljudi, ki so danes napoteni na čakanje ali so zaradi trenutnih razmer celo izgubili službo, se poglabljajo, posledice socialne krize, v katero tonemo, pa že presegajo meje vzdržnosti,« opozarjajo.

Glede na povratne informacije, ki jih Sindikat delavcev trgovine Slovenije pridobiva od zaposlenih, izpostavljajo tako preobremenitev zaposlenih v trgovinski dejavnosti kot tudi stisko tistih, ki so napoteni na čakanje. 

»Zaposleni v trgovinski dejavnosti, ki sicer že delujejo na robu zmogljivosti zaradi okrnjenih ekip, številnih bolniških ali drugih odsotnosti, ob tem opozarjajo tudi na močne pritiske potrošnikov. Trgovke in trgovci, ki so morali prekriti police z otroškimi izdelki, tekstilnim blagom in drugimi tehničnimi izdelki, morajo v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z ogorčenimi strankami, ki jezno sprašujejo, zakaj lahko kupijo pustne kostume in ne nujno potrebnih zimskih nogavic,« pojasnjujejo.

Sindikat meni, da spletne trgovine izzivu niso kos

»Številne spletne trgovine, ki naj bi bile rešitev za to vprašanje, zamujajo z dobavo, otroci pa določene izdelke, kot so primerna zimska obutev in nov zimski plašč, potrebujejo nemudoma. Poleg tega je nakupovanje prek spleta za marsikaterega starša še vedno privilegij, številni manjši slovenski trgovci pa prav tako nimajo še vzpostavljenih spletnih trgovin, ki bi lahko zadostile trenutnim potrebam,« opozarjajo v sindikatu. 

Znaten delež slovenske potrošnje se tako po njihovih besedah trenutno steka k uveljavljenim tujim spletnim trgovcem in ne k slovenskim ponudnikom.

»Zahtevamo torej odprtje vseh neživilskih trgovin, primarno pa trgovin s tekstilom, tehničnim blagom in kmetijskimi pripomočki ter nenazadnje avtosalonov, saj lahko slednji brez težav omejijo stike na način, da nakupni proces organizirajo tako, da v salonu omogočijo po eno stranko naenkrat oziroma glede na kvadraturo, ki jo posamezen salon omogoča,« še pozivajo v sindikatu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice