Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil novosti glede uporabe mobilne aplikacije, ki je namenjena obveščanju o stiku z okuženimi osebami.

Kot je poudaril Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, pri uporabi aplikacije ne gre za sledenje, saj ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

Ob tem je dejal, da bo aplikacija prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je bila odrejana karantena ali so pozitivni na koronavirus.

Strošek do 40 tisočakov

Aplikacija sicer temelji na nemški odprtokodni rešitvi, zdaj jo je potrebno prilagoditi slovenskim standardom varovanja podatkov, zagotoviti prevod in preoblikovati grafični slog.

»Nemčija je za razvoj porabila več milijonov evrov, mi bomo za prilagoditev potrebovali maksimalno 40.000 evrov,« je pojasnil minister in zagotovil, da bodo o vsem seznanili tudi informacijsko pooblaščenko, ki bo lahko podala mnenje in morebitne predloge.  

Hrvati z isto aplikacijo

Ker gre za evidenčno naročilo, pa zakonodaja ministrstva ne zavezuje k objavi na portalu e-naročanje, niti ne na spletnih straneh, a so na ministrstvu to vseeno naredili, po besedah Koritnika na njegovo željo in z namenom zagotavljanja maksimalne transparentnosti.  

Minister je dejal, da je edini namen aplikacije, da državljani izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen.

»Ne vidim smisla, da tehnologije ne bi uporabljali za boj proti covid-19, tovrstno aplikacijo danes uporablja že deset evropskih držav in Slovenija bo zgolj ena v vrsti, enako prilagoditev pa pripravlja tudi Hrvaška,« je še povedal Koritnik in spomnil, da je v Nemčiji zgolj v dveh tednih aplikacijo naložilo petnajst milijonov ljudi. 

Opozoril je sicer, da bi lahko jeseni in pozimi, v primeru drastičnega slabšanja števila okužb, pripravili tehnično rešitev tudi za tiste, ki so v karanteni oziroma pozitivni.

»Upam, da bosta tako epidemiološko stanje kot uporaba aplikacije tako dobra, da drugih ukrepov ne bo potrebnih,« je še dejal minister za javno upravo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice